Fără nicio cale de ieșire dintr-un război care se înrăutățește, opțiunile lui Zelenski arată rău, scrie Washington Post

130

Cea mai dificilă parte ar putea fi gestionarea așteptărilor din propria țară, susțin diplomații și analiștii.

În timp ce Rusia își intensifică atacurile aeriene și face noi progrese pe câmpul de luptă în războiul său împotriva Ucrainei, la mai bine de doi ani de la invazia la scară largă, nu se întrevede niciun sfârșit. Iar opțiunile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la ce să facă în continuare – ca să nu mai vorbim de cum să câștige războiul – variază de la rău la mai rău, scrie piblicația americană Washington Post.

Zelenski a declarat că Ucraina nu va accepta nimic mai puțin decât returnarea întregului său teritoriu, inclusiv a terenurilor ocupate de Rusia din 2014. Dar, având în vedere că liniile de luptă s-au schimbat puțin în ultimul an, o eliberare militară a teritoriilor din estul și sudul Ucrainei ocupate temporar în prezent de Rusia – aproximativ 20% din teritoriul țării – pare din ce în ce mai puțin probabilă.

Negocierile cu dictatorul rus Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului, pe care Zelenski le respinge, atâta timp cât trupele ruse rămân pe pământ ucrainean, sunt toxice din punct de vedere politic. Publicul ucrainean se opune categoric cedării de teritoriu, iar Putin nu a aratat nicio dorință de a accepta altceva în afară de capitularea Ucrainei în fața cererilor sale.

Lupta a ajuns într-o fundătură

Statu quo-ul este groaznic. Lupta a ajuns într-o fundătură. Dar nici o încetare a focului nu este o opțiune, spun ucrainenii, pentru că nu le-ar oferi rușilor decât timp să-și consolideze forțele.

Oficialii ucraineni și occidentali cred că Zelenski este în mare parte blocat. Ajutorul din Statele Unite a fost blocat de republicani în Congres de câteva luni. Avioanele de luptă F-16 promise anterior sunt de așteptat să sosească în Ucraina la sfârșitul acestui an, dar în număr limitat, ceea ce înseamnă că nu vor face diferența. Țările NATO încă dau dovadă de reținere în acordarea ajutorului, așa cum o demonstrează, în special, discuțiile recente după ce președintele francez Emmanuel Macron a spus că țările europene nu ar trebui să excludă posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina.

Cum va iesi Zelenski din aceasta situatie? Habar n-am. Și bineințeles că mă îngrijorează”, a declarat WP un parlamentar ucrainean sub condiția anonimatului.

Cel mai dificil lucru pentru Zelenski va fi gestionarea așteptărilor propriei sale țări. Sprijinul său în rândul ucrainenilor rămâne ridicat, dar după doi ani de război pe scară largă și de pierderi, „solidaritatea slăbește”, a spus un diplomat occidental la Kiev.

„Toată lumea vrea soluții rapide, dar toată lumea a înțeles că nu vor exista soluții rapide”, a spus un oficial ucrainean de rang înalt.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și