„Fața nevăzută” a războiului. Generalul român care a condus o divizie NATO explică cel mai mare risc pentru Ucraina

137

Fost director-adjunct al Diviziei Intelligence a Statului Major Militar Internaţional al NATO, generalul maior (r) Paul Hurmuz, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, care sunt cele mai mari riscuri la adresa Ucrainei și a aliaților săi, dar și care este situația pe întreg frontul.

Generalul maior (r) Paul Hurmuz este românul care a condus timp de trei ani Divizia Intelligence a Statului Major Militar Internațional de la Cartierul General al NATO din Bruxelles, unde a fost director adjunct, cea mai importantă funcție deținută de un român în structurile militare de intelligence ale NATO. Fin analist militar, Paul Hurmuz explică pentru „Adevărul” care sunt riscurile la adresa Ucrainei și a Occidentului, dar și ce se întâmplă în prezent și ce ar putea urma pe lungul front ucrainean de peste 1.000 de kilometri.

Potrivit datelor la dispoziţie, Ucraina ar pregăti pentru contaofensivă trei corpuri de armată, fiecare având câte şase brigăzi de manevră (de tancuri, mecanizate, infanterie motorizată etc) plus alte unităţi de sprijin. Unele surse vorbesc de cca 80.000 de militari pregătiţi pentru contraofensivă din unităţi care nu sunt angajate în prezent în acţiuni de luptă”, spune generalul.

El arată că una dintre problemele intens discutate se referă la necesarul de muniţie, în special artilerie. Se pare că Occidentul reuşeşte să asigure Ucrainei cca. 90.000 de proiectile de artilerie pe lună, pentru operaţii defensive. Pentru contraofensivă cantitatea necesară ar fi mult mai mare.

Riscurile existente

Direcţia probabilă de contraofensivă este Melitopol-Berdyansk, care ar permite întreruperea culoarului terestru dintre Donbass şi Crimeea. Ruşii au fortificat în adâncime dispozitivul de apărare, făcând dificil succesul contraofensivei ucrainiene, avertizează generalul.

Nu trebuie să uităm faptul că mai toate dificultăţile întâmpinate recent de ruşii aflați în ofensivă vor fi trăite şi de ucrainieni pe timpul contraofensivei. Pierderile vor fi considerabile, fiind necesar ca ucrainienii să fie pregătiţi să facă faţă acestora. Există discuţii între experţii occidentali despre capacitatea de a asigura armamentul, tehnica de luptă şi muniţia necesară. Dacă trupele de uscat şi infanteria marină SUA au primit în ultimii 17 ani 960.000 de proiectile de artilerie, în 2022 SUA au livrat Ucrainei 1.000.000 de proiectile. A fost retrasă muniţie de artilerie din depozitele SUA din Coreea de Sud şi Israel, prepoziţionate conform planurilor de contingenţă”, punctează generalul Hurmuz.

Baza industrială din ţările occidentale nu este încă pregătită pentru un consum atât de mare, este semnalul de alarmă lansat de înaltul ofițer: „Există chiar îngrijorări în unele cercuri în privinţa capacităţii forţelor armate din ţări aliate de fi angajate la nevoie în acţiuni de luptă, îndeosebi pentru domeniul terestru. Măsurile adoptate recent în ţările NATO şi UE pentru refacerea industriei de apărare sunt încurajatoare, existând un optimism moderat. Este dificil de evaluat, în acest moment, care ar putea fi reacţiile din principalele capitale occidentale în cazul în care contraofensiva ucraineană nu şi-ar atinge obiectivele stabilite. Până acum forţele ucrainiene au demonstrat o mare capacitate de adaptare, flexibilitate şi multă dârzenie”

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și