FLENCHEA: Este necesară o inspecție internațională a depozitelor de arme rusești de la Cobasna
Alexandru Flenchea, fostul vicepremier pentru reintegrare, vede o continuitate a guvernării, indiferent de culoarea politică a acesteia, în solicitarea retragerii munițiilor din stânga Nistrului. El a explicat într-un interviu pentru Europa Liberă de ce crede că riscul de securitate pe care îl prezintă depozitul de la Cobasna, considerat cel mai mare din Europa de Est, este la ora actuală mai mare decât cel politico-militar.
Europa Liberă: Aflată la New-York, președinta Sandu a cerut de la tribuna ONU susținere internațională în retragerea munițiilor din stânga Nistrului. S-ar părea că nu e nimic nou sub soare, pentru că un asemenea demers au avut toți demnitarii Republicii Moldova care au participat la lucrările Adunării Generale ONU. Credeți că poate fi auzit acest demers și în Est, și în Vest? Care va fi reacția Rusiei? Ce ați înțeles Dvs. din ceea ce a cerut dna Sandu?
Alexandru Flenchea: „E important că această revendicare a răsunat în discursul dnei președinte, pentru că e important ca fiecare guvernare din Republica Moldova, indiferent ce culoare politică are, să reconfirme poziția aceasta, e principalul lucru, care a fost făcut. Și este clar pentru toată lumea, și în Est și în Vest, că, indiferent de alegerile care au loc în Republica Moldova, această poziție nu se schimbă. Acum este important ca să vedem că aceste declarații ale președintei Republicii Moldova să fie transpuse în acțiunile imediat următoare ale guvernului care trebuie să le aplice în viață.”
Europa Liberă: Cum?
Alexandru Flenchea: „Problema cea mai importantă la care s-a referit dna președintă e retragerea sau distrugerea munițiilor de la Cobasna, acesta este primul lucru asupra căruia guvernul trebuie să-și focuseze eforturile.”
Europa Liberă: Trebuie să convingă, în primul rând, Federația Rusă.
Alexandru Flenchea: „Pentru a convinge Federația Rusă, trebuie inițiat un dialog. Trebuie să se înțeleagă că acele stocuri de muniții, 20 000 de tone de muniții expirate, demult nu mai sunt exclusiv problema securității naționale a Republicii Moldova. Este o problemă care afectează fiecare om în parte, care trăiește în țara noastră, și pe mulți din cei care trăiesc în Ucraina, de partea cealaltă a hotarului. E o problemă de securitate a oamenilor, a mediului, și de siguranță socială și economică.”
Europa Liberă: Lucrul acesta e valabil de când i se cere Rusiei să-și retragă armata, munițiile.
Alexandru Flenchea: „Problema se agravează și este important că de doi an, cel puțin, lucrul acesta este nu doar înțeles, dar și recunoscut de toți, inclusiv de Federația Rusă, deoarece pentru ei aceasta tot devine o problemă. De ce? Pentru noi aceasta e o problemă de securitate națională, de siguranță a oamenilor, și lucrul acesta trebuie să-l conștientizăm foarte bine. Pentru Rusia este un risc politic și un risc de imagine, lucru care trebuie exploatat, valorificat de negociatorii noștri.”
Vezi interviul integral aici: https://moldova.europalibera.org