Fost consilier prezidențial rus: „E puțin probabil ca viitorul după Putin să fie mai bun decât prezentul”

119

La 71 de ani, Vladimir Putin conduce încă Rusia cu o mână forte, după ce a „purificat” țara de orice altă figură politică care i-ar putea amenința poziția. Un fost consilier prezidențial al Kremlinului a analizat care sunt cele mai probabile opțiuni pentru un viitor fără Putin.

„După izbucnirea războiului din Ucraina în 2022, elitele, ca actori politici cu o anumită independență, au dispărut complet”, spune Nikolai Petrov, fost consilier prezidențial al lui Boris Elțîn, profesor de științe politice la Universitatea de Economie din Moscova și expert în Eurasia în cadrul think tank-ului britanic Chatham House.

Specialistul a analizat situația politică din viitorul apropiat al Rusiei, într-un interviu acordat Adevărul. Petrov spune că regimul lui Putin are în continuare resursele necesare pentru a menține stabilitate în Rusia în următorii câțiva ani.

„Putin îmbătrânește și, indiferent de condiția sa fizică, în care investește mult, încetează progresiv să mai fie un țar autocrat care, așa cum era cazul în perioada 2014-2022, putea să ia decizii fără să se teamă că violează interesele principalelor grupuri ale elitelor. Asta se vede în special în ceea ce privește deciziile luate legat de schimbările de personal la vârf, ce întârzie chiar și un an sau mai mult”, a explicat specialistul Nikolai Petrov.

„E puțin probabil ca viitorul după Putin să fie mai bun decât prezentul: nu sunt nici instituțiile necesare, nici figuri puternice, nici cultura politică a populației. Cel mai probabil ne putem aștepta la o perioada de haos la început, cu două finalități posibile: fie un nou autoritarism, fie o mișcare ușoară către restaurarea democrației. Iar războiul din Ucraina, indiferent cum se va încheia, va reduce șansele scăzute ale celei de-a doua opțiuni”, a concluzionat expertul în politica Rusiei.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și