Fost diplomat rus care a fugit în străinătate: Rusia nu ar mai avea nevoie de Putin în noua situație

0 106

Când liderul rus a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei vecine în februarie anul trecut, Kremlinul spera să pună mâna pe capitala Kiev în câteva zile. După mai bine de un an, fostul diplomat rus, Boris Bondarev, care a fugit din Rusia, susține că în cazul în care Putin nu câștigă războiul, Moscova nu ar mai avea nevoie de el și ar fi forțat să demisioneze.

Pe măsură ce Rusia continuă eforturile de a ocupa regiunea Donbas în întregime, Ucraina este de așteptat să lanseze o nouă contraofensivă împotriva forțelor ruse în lunile următoare, potrivit Newsweek.

Boris Bondarev, fostul diplomat de la misiunea ONU a Rusiei de la Geneva, Elveția, a fost singurul înalt oficial care a renunțat public la postul său în serviciul Moscovei, denunțând războiul lui Putin.

„Putin poate fi înlocuit. Nu este un super-erou. Nu are nicio superputere. Este doar un dictator obișnuit”, a spus Bondarev, 42 de ani, care s-a refugiat în străinătate. „Și dacă ne uităm la istorie, vedem că astfel de dictatori au fost înlocuiți din când în când. Deci, de obicei, dacă pierd războiul și nu puteau satisface nevoile susținătorilor, de obicei plecau”, a spus fostul diplomat.

Bondarev crede că dacă rușii înțeleg că războiul este pierdut iar Putin nu are nimic de oferit în schimb, vor exista „dezamăgiri și dezacord”.

„Ar putea crede că nu mai au nevoie de Putin”, a spus el. „Cred că odată ce își iau rămas bun de la iluzii și se trezesc într-o nouă realitate în care Putin nu poate oferi nimic – doar teamă și un fel de amenințare de represiune împotriva propriului popor – asta va schimba situația”.

Vlad Mikhnenko, expert în transformarea post-comunistă a Europei de Est și a fostei Uniuni Sovietice de la Universitatea din Oxford a prezentat trei scenarii potențiale pentru o înfrângere a Rusiei.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata