Fost ministru britanic al Apărării spune ca Putin e mai puternic decât era Stalin
Fostul ministru britanic al Apărării, Tobias Ellwood, a declarat vineri despre președintele Vladimir Putin că „este acum mai puternic decât Stalin” și că dictatorul rus nu are intenția de a „reface vechea Uniune Sovietică, ci vechiul Imperiu Rus”, relatează Sky News.
Ellwood a declarat că este de acord cu colegul său James Heappey, care a susținut că Marea Britanie ar trebui să ia în considerare trimiterea de trupe în Ucraina pentru a instrui forțelor armate ucrainene în războiul lor împotriva Rusiei. El mai spune că Marea Britanie „a făcut bine să sprijine Ucraina” și atrage atenția că ceea ce se întâmplă este „foarte îngrijorător”.
„Nimeni nu se îndoiește de faptul că lumea devine din ce în ce mai periculoasă, dar nu îndrăznim să contemplăm unde ne duce istoria. Adversarii noștri, în special Rusia, își mută economiile, industriile lor, pe picior de război. Dar Occidentul este în mare parte în negare”, a spus Ellwood. El a adăugat că Putin este „acum cel mai puternic lider din Europa”, comparându-l cu fostul lider al Uniunii Sovietice, Iosif Stalin. „Și-a eliminat toate vocile de opoziție. Și-a reorientat întreaga economie dinspre Europa către China și Iran. Și acum este mai puternic decât Stalin. Scopul său este de a-l imita pe eroul său, Stalin, nu de a reface vechea Uniune Sovietică, ci vechiul Imperiu Rus”.
Ellwood a fost ministru al Apărării în Marea Britanie între 2017-2019 și înainte de a deveni parlamentar a servit în forțele armate. Afirmațiile sale vin după ce James Heappey, care a demisionat luna trecută din funcția de ministru al Forțelor Armate, a declarat pentru Sky News că Marea Britanie trebuie să fie mai bine pregătită pentru război într-o perioadă de amenințări tot mai mari, inclusiv prin revigorarea unei mari forțe de „rezervă strategică” formată din mii de veterani care ar putea fi solicitați să servească din nou în cazul unei crize naționale. Într-un interviu amplu, Heappey a reiterat un apel pentru o creștere imediată a cheltuielilor pentru apărare pentru a elimina lacunele de capacitate, precum aceea de apărare a spațiul aerian britanic de rachete, și, în cele din urmă, pentru a crește din nou dimensiunea armatei.