Fost profesor pentru diplomații și spionii ruși: Prigojin este viu și vrea să se răzbune
Evgheni Prigojin este viu și caută să se răzbune după ce a scăpat unei tentative de asasinare care a fost ordonată de Vladimir Putin și elaborată de consiliul său de securitate, susține un istoric și politolog rus.
Potrivit lui Solovei, Prigojin nu a murit în „accidentul” aviatic produs miercurea trecută în regiunea Tver, ci sosia sa, iar autoritățile ruse au mințit asupra identificării ADN-ului șefului Wagner.
Evgheni Prigojin este „viu, bine și liber” în străinătate în pofida organizării funeraliilor sale, insistă istoricul și politologul rus.
Valeri Solovei contestă totodată versiunea exploziei la bord și se alătură celor care afirmă că avionul lui Prigojin, un Embraer Legacy 600, a fost doborât de un sistem de apărare antiaeriană.
„Vladimir Putin este perfect conștient de acest lucru (că Prigojin trăiește, n. red.). Dacă credeți în declarațiile oficiale ale autorităților ruse, atunci ce pot să spun…”, mai susține el, adăugând că va dezvălui la începutul lunii vitoare țara în care s-ar afla șeful Wagner.
Funeraliile lui Prigojin au fost organizate marți, într-un cadru restrâns și în secret, la cimitirul Porohovskoe din Sankt Petersburg. Vladimir Putin nu a participat la înmormântare.
Printre cei care ar fi murit alături de Prigojin figurează comandantul-șef al mercenarilor Wagner Dmitri Utkin și însoțitoarea de bord Kristina Raspopova, care, înainte de „accident”, a vorbit cu familia sa despre întârzierea zborului și despre faptul că avionul fusese supus unor reparații înainte de ultima sa călătorie.
Valeri Solovei se înscrie totodată în rândul celor care cred că Prigojin este în viață. De altfel, numărul celor care sunt convinși de această teorie este destul de mare. Un sondaj realizat de canalul Brief Telegram constată că 38% dintre respondenți cred că Prigojin este încă în viață, relatează „Daily Mail”.
În Rusia, omagiile continuă pentru Prigojin, simpatizanții săi aducând miercuri flori la mormântul oficial al acestuia.
Reuters a remarcat la cimitirul Porohovskoe un bărbat care purta cămaşa mercenarilor Wagner şi o şapcă cu steagul Rusiei. „Să fii războinic înseamnă să trăieşti veşnic”, se poate citi pe un mesaj lăsat la mormântul lui Prigojin.
Lui Prigojin îi plăcea să spună că este unul din cei mai temuţi mercenari din lume şi dispune de cea mai bună forţă militară de pe piaţă, notează Reuters, potrivit Agerpres. Înainte de revolta de o zi din 24 iunie, șeful Wagner a cerut să nu mai fie poreclit „Bucătarul lui Putin” – cu care s-a ales după ce firma sa de catering a obţinut contracte cu Kremlinul și alte instituții ale statului rus -, ci „Măcelarul lui Putin”.
Deși își afirma loialitatea față de Putin, totuși Prigojin nu ezita să-l critice voalat pe liderul de la Kremlin și să-l prezinte ca un om ținut în ceață de structurile sale de apărare și securitate. La rândul său, Putin a catalogat drept o „înjunghiere în spate” revolta din 24 iunie și a promis răzbunare împotriva acestui act de trădare. Din acest motiv liderul de la Kremlin este văzut drept principalul suspect în cazul morții lui Prigojin. Însă Kremlinul respinge acuzațiile la adresa lui Putin și contraacuză cu insinuări referitoare la un act comis deliberat de o parte străină interesată.