Fotograful pe care rușii au încercat să-l omoare pentru că a rămas în Mariupol pentru a spune adevărul
În pofida haosului și carnagiului provocate de ruși în orașul-port Mariupol, fotoreporterul Mstislav Cernov a rămas să-și facă meseria, oferind lumii întregi imagini de la fața locului.
Una dintre cele mai cunoscute fotografii surprinse de Cernov în acele zile este cu siguranță cea a femeii gravide în vârstă de 32 de ani care a fost salvată pe o targă improvizată din maternitatea din Mariupol, bombardată de inamic. Ipostaza îngrozitoare în care a fost surprinsă Irîna Kalinina este o altă dovadă a atrocităților comise de invadatorii ruși în Ucraina.
Mstislav și doi colegi de la Associated Press – Evgheni Maloletka și Vasilisa Stepanenko – au fost singurii jurnaliști rămași în Mariupol după lansarea asediului rusesc, încă din primele zile ale războiului declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022.
Filmulețele și fotografiile pe care cei trei jurnaliști le-au trimis din acest oraș-port de la Marea Azov au devenit o amenințare pentru efortul de război al lui Vladimir Putin.
Prin urmare, propagandiștii lui Putin i-au catalogat drept „teroriști informaționali”, în timp ce soldații ruși au căutat să-i captureze.
Știind că ar putea fi uciși, unii medicii le-au dat halate albe pentru a-și ascunde identitatea, iar Kievul a trimis o echipă de trupe speciale pentru a-i salva din mijlocul infernului.
După ce au evitat gloanțe, bombe și schije, cei trei jurnaliști au găsit în cele din urmă o cale de a ieși din teritoriul ocupat de inamic.
Odată ajuns într-un loc mai sigur, Mstislav Cernov, 38 de ani, a definitivat un documentar incredibil de puternic, „20 de zile în Mariupol”, o redare a ororilor și eroismului la care a fost martor.