Francis Fukuyama: Ucraina este „scutul de apărare” al Republicii Moldova

80

Cunoscutul politolog american Francis Fukuyama a spus la Chișinău că succesele militare recente ale Ucrainei au demonstrat că „un final pozitiv” al războiului cu Rusia este posibil, asigurând astfel Ucrainei un sprijin constant din partea aliaților occidentali cel puțin pe parcursul iernii viitoare.

Aflat în vizită la Chișinău pentru a lansa „Academia de Leadership și Dezvoltare”, un program de instruire al Universității Stanford unde lucrează, Fukuyama a mai spus la o întâlnire cu jurnaliștii moldoveni că actuala contra-ofensivă ucraineană în regiunea Harkov asigură și liniștea Republicii Moldova.

„Câtă vreme ucrainenii se descurcă bine, cred că nevoile voastre în domeniul securității sunt asigurate”, a spus politologul american, expert în spațiul post-sovietic.

Efectele contraofensivei ucrainene asupra sprijinului occidental

Începută pe 6 septembrie, contraofensiva ucraineană a respins forțele ruse dincolo de râul Oskol, eliberând zeci de localități de pe un teritoriu de peste 2500 de kilometri pătrați, inclusiv orașul Izium, potrivit estimărilor Institutului de Studiere a Războiului (Institute for the Study of War), un think tank cu sediul la Washington. Au existat numeroase relatări despre o retragere în dezordine a rușilor și abandonarea tehnicii de luptă, așa cum s-a întâmplat și în apropiere de Kiev, la sfârșitul lunii martie.

„Dacă pot ucrainenii menține avântul, nu știu, dar cred că există șanse bune ca atenția să se mute către Herson, în sud, și că putem asista la demoralizarea forțelor rusești din acea regiune și mari câștiguri teritoriale ale ucrainenilor. Nu prezic că așa se va întâmpla, dar cred că este foarte posibil”, a spus Fukuyama.

 

Cu doar câteva săptămâni mai devreme, într-un interviu pentru televiziunea Current Time a Europei Libere, politologul a spus că Ucraina are neapărat nevoie să arate nu doar că se poate apăra pe câmpul de luptă, ci și că poate recuceri teritorii și alunga forțele rusești pentru a da încredere aliaților occidentali, europenilor în primul rând, și a-și asigura continuarea unui sprijin robust din partea acestora în timpul iernii care se apropie.

„Ceea ce am spus atunci s-a întâmplat (…). Acum, cred că nu vor prea exista probleme cu faptul ca Europa să continue să sprijine Ucraina în această iarnă, tocmai datorită ofensivei de la Harkov”, a spus Fukuyama.

În cuvintele sale, „trebuie să demonstrezi o mișcare înainte”, pentru că senzația că s-a intrat într-un război de uzură, care poate dura o perioadă îndelungată fără ca niciuna din părți să obțină câștiguri semnificative, poate duce la o scădere a sprijinului.

În câteva țări europene au existat proteste în ultimele săptămâni în legătură cu scumpirea enormă a energiei, în timp ce Europa încearcă să-și reducă rapid dependența de livrările rusești, iar Rusia micșorează aceste livrări, ducând la noi și noi scumpiri.

„Din acest motiv cred că avântul ucrainean este foarte important, pentru că liderii europeni vor putea spune populației că trebuie să reziste o iarnă (…). Europenii au depozitat o cantitate mare de gaze. Dacă nu va fi o iarnă foarte rece, prețurile vor crește, dar criza nu va fi pe atât de gravă pe cât și-o imaginau oamenii cu două-trei luni în urmă (…). Iar dacă ieșim din iarnă cu bine, vom intra într-o fază diferită, sprijinul se va menține. Vor exista proteste și multe nemulțumiri, dar nu văd cum toate acestea ar duce la o slăbire reală a sprijinului pentru Ucraina”, a spus Fukujama.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și