Frontul ucrainean care ar putea fi decisiv pentru ofensivele viitoare: „Ei au cantitate, dar noi suntem mai eficienți”

0 73

Bătăliile de artilerie s-au întețit în ultimele săptămâni în vecinătatea Kupiansk, un oraș important strategic situat în nord-estul regiunii Harkov, aproape de granița cu Rusia. Militarii ucraineni au subliniat mizele acestui nou front în măsura în care aici s-ar putea decide soarta viitoarelor ofensive pentru ambele părți beligerante.

În prezent, forțele invadatoare ruse încearcă să captureze întreaga regiune industrială Donbass, atacurile fiind concentrate în jurul unor orașe considerate importante pentru a deschide calea pentru avansuri mai ample în regiune.

Sincronizarea va fi importantă pentru a opri ofensivele rusești către liniile de apărare ucrainene”, a spus colonelul Petro Skiba, comandantul Brigăzii a 3-a de Tancuri, cu referire la exercițiile pe care le fac militarii pentru a se pregăti pentru luptele pe acest front nord-estic. Antrenamentele au loc la doar șapte kilometri de câmpul de luptă activ.

Deznodământul luptelor din Kupiansk este de natură să stabilească următoarele linii de atac, în contextul anticipatei ofensive ruse, relatează AP, care a vorbit cu comandanții și soldații a trei brigăzi staționate în zona Kupiansk.

O eventuală reușită rusească ar însemna eliberarea drumului pentru o ofensivă semnificativă spre sud, asigurând avansul spre punctele de intersecție ale granițelor administrative ale provinciilor Lugansk și Donețk. Pe de altă parte, dacă rezistă în apărare, ucrainenii au posibilitatea să descopere punctele vulnerabile rusești, ceea ce le-ar permite să lanseze propria contraofensiva.

„Inamicul își sporește constant eforturile, dar și trupele noastre își sporesc eforturile acolo, făcând înlocuiri în timp util și menținând apărarea”, a explicat generalul de brigadă Dmitro Krasilnkov, șeful administrației militare din Harkov.

De-a lungul frontului de nord-est, nu există victorii rapide, spune Vitali, artileristul operațiunii. „Este război – cineva se retrage, cineva avansează. Pozițiile se schimbă în fiecare zi”.

Rusia a intensificat atacurile la începutul lunii februarie, după ce a trimis trei divizii importante în zonă. Luptele se concentrează la nord-est de Kupiansk, unde trupele Kremlinului au trecut la ofensivă cu câștiguri teritoriale minime. Fortificațiile ucrainene au descurajat până acum avansurile majore, au declarat înalți oficiali militari ucraineni.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata