Gerhard Schröder acționează în judecată Parlamentul german. Ce vrea să obțină
Fostul cancelar social-democrat german Gerhard Schröder a acționat în judecată camera inferioară a Parlamentului de la Berlin, Bundestagul, pentru a-și recăpăta privilegiile anulate ca urmare a luărilor sale de poziție favorabile Rusiei care a invadat Ucraina – a anunțat, vineri, avocatul său, citat de agențiile internaționale de știri.
Grupurile parlamentare ale coaliţiei aflate la guvernare au decis asupra consecinţelor comportamentului fostului cancelar şi lobbyist Gerhard Schröder în faţa invaziei ruse în Ucraina – anunţa, în mai, comisia pentru buget din Bundestag. Schröder şi-a pierdut biroul care îi era pus la dispoziţie şi personalul aferent, însă şi-a păstrat protecţia personală din partea poliţiei şi pensia sa de fost cancelar federal.
Astfel, nu s-a dat curs cererii opoziţiei conservatoare ca el să-şi piardă şi pensia. Potrivit argumentelor opoziţiei, Schröder (78 de ani) dăunează reputaţiei internaţionale a Germaniei, fiindcă nu se distanţează de președintele rus, Vladimir Putin.
La începutul lunii, fostul cancelar afirma că Rusia vrea o soluție negociată a războiului din Ucraina și că acordul din iulie privind transporturile de cerealele ar putea oferi o cale de urmat. „Vestea bună este că și Kremlinul vrea o soluție negociată” – a declarat Schröder pentru media germane. El susține l-a întâlnit pe Putin la Moscova și că soluții la probleme cruciale, precum peninsula ucraineană Crimeea, anexată, fără luptă, de Moscova în 2014, ar putea fi găsite în timp, „poate de generațiile următoare”.
Pentru bazinul carbonifer Donbass, din estul Ucrainei, devenit ținta prioritară a armatei ruse de invazie, Schröder crede că soluția ar trebui bazată pe modelul cantonal elvețian, iar în locul aspirațiilor de admitere în NATO Ucraina ar trebui să adopte neutralitatea armată, după exemplul Austriei. Schröder a fost cancelar din 1998 până în 2005, fiind ultimul social-democrat din fruntea guvernului înaintea lui Olaf Scholz. Ulterior, a lucrat pentru companiile rusești Nord Stream, Gazprom şi Rosneft, printre altele. Conducerea SPD i-a solicitat să demisioneze din partid şi au existat, de asemenea, cereri pentru excluderea sa.