Germania critică Ungaria pentru „decizia absolut de neînțeles” de a bloca o declarație UE împotriva Chinei
Ministrul german de externe, Heiko Maas, a criticat dur Ungaria pentru „decizia absolut de neînțeles” de a bloca declarația Uniunii Europene care condamnă China pentru acțiunile împotriva democrației din Hong Kong.
Miniștrii de externe europeni nu au putut să adopte textul deși el fusese deja modificat substanțial pentru a-i mulțumi pe reprezentanții Ungariei. Deciziile de politică externă europeană pot fi luate doar cu acordul unanim al tuturor statelor-membre.
„Nu este prima dată când Ungaria face opinie separată de Uniunea Europeană când vine vorba de China”, a declarat Maas în fața jurnaliștilor, după cea mai recentă întâlnire a Consiliului de Politică Externă a blocului european, luni.
Întâlnirea a fost a doua din ultimele săptămâni în care miniștrii de externe europeni au încercat fără succes să adopte declarația. În ambele cazuri, Budapesta a fost cea care s-a opus.
„Cred că toți putem să ne dăm seama care sunt motivele – Ungaria are relații bune cu China”, a spus Maas, referindu-se la relațiile economice și diplomatice strânse dintre Ungaria și China. Ungaria este membră a inițiativei chineze 17+1 pentru afaceri și investiții.
„În ce privește substanța declarației, este absolut de neînțeles. Este important ca față de China, mai ales după sancțiunile impuse, Uniunea Europeană să vorbească cu o singură voce. Din păcate, acest lucru nu a fost posibil din cauza Ungariei”, a concluzionat șeful diplomației germane.
Între cele două întâlniri ale Consiliului, Viktor Orban a discutat cu Xi Jinping, iar liderul chinez i-a comunicat premierului ungar că „apreciază mult angajamentul ferm al Ungariei pentru o politică prietenoasă față de China”.
Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a spus după întâlnirea de luni că vrea să facă un ultim efort pentru a obține unanimitatea.
„Am decis să mai acordăm o singură săptămână grupurilor de lucru de la nivel tehnic pentru a obține o soluție pe care toate statele membre să o accepte. Dacă nu vom avea succes, atunci vom lua fiecare o poziție fără unanimitate”, a spus Borrell.
Conținutul declarației și obiecțiile Budapestei
Conform Politico, concluziile draftului declarației arată că UE „este profund îngrijorată cu privire la implementarea noii legi de securitate chineză în Hong Kong”. Textul susține că amendamentele la legea fundamentală a Hong Kong „au un impact negativ semnificativ asupra democrației și pluralismului politic” în metropolă.
Statele UE se angajează, de asemenea, „să răspundă adecvat” dacă va exista o aplicare extrateritorială a legilor chineze din Hong Kong asupra oricărui cetățean european sau companie europeană.
Există șanse reduse, însă, ca Ungaria să găsească acceptabil chiar și o a treia propunere. Un diplomat spune că obiecțiile Budapestei reflectă viziunea conform căreia „declarațiile și concluziile nu au produs altceva decât deteriorarea relațiilor cu China”. Un purtător de cuvânt al reprezentanței ungare la UE spune că „nu există nicio schimbare în poziția Ungariei”.
Sursa: https://www.digi24.ro/