Germania fierbe. Cum încearcă să profite extremiștii de dreapta de pe urma protestelor fermierilor

68

Grupurile de extremă dreapta germane încearcă să profite politic de pe urma protestelor fermierilor germani nemulțumiți de reducerea unor subvenții, participând la blocaje și încercând să crească temperatura în condițiile în care coaliția de guvernare se confruntă cu presiune bugetară.

Corespondenții BBC în Germania și BBC Verify au documentat atât online cât și pe teren infiltrarea protestelor de către grupurile extremiste de dreapta.

În timp ce fermierii germani continuă să blocheaze drumurile au apărut numeroase relatări despre prezența unor grupuri neo-naziste sau monarhice  la mitinguri.

Canalele Telegram dezvăluie postări înfierbântate în legătură cu izbucnirea unei rezistențe în masă care ar putea contribui la „destructurarea” guvernului.

Mici grupuri marginale de extremă dreapta precum Free Saxons, The Third Way și The Homeland au proporții diferite de adepți online.

Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat în acest weekend că extremiștii folosesc rețelele de socializare pentru a „otrăvi” dezbaterile democratice, el descriind orice discuție despre revolte drept „aiureli” periculoase.

O echipă BBC a participat la cinci demonstrații în ultima săptămână și a monitorizat alte câteva.

În timp ce o mare parte dintre fermieri și principalul sindicat agricol din Germania sunt dornici să se distanțeze de extremism, simboluri ale diferitelor grupuri continuă să apară la marșuri.

În orașul estic Cottbus, un bărbat a fost alungat de la un protest oficial pentru că ar fi purtat un simbol al Reichsbürger; o mișcare de extremă dreaptă disparată care respinge statul german modern.

Un organizator senior al demonstrației Cottbus a declarat pentru BBC că au aflat mai târziu că figuri cunoscute de extremă-dreapta au rămas în mulțimea de sute de oameni, care nu făceau neapărat parte din comunitatea agricolă.

A fost văzut și un steag, cunoscut sub numele de Landvolkbewegung, legat de o mișcare agricolă antisemită din anii 1920.

Marea majoritate a bannerelor observate de BBC conțineau mesaje motivate de furia față de tratamentul fermierilor mai degrabă decât mesaje specifice extremei drepte.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și