Guterres: „Moldova este în primă linie de păstrare a păcii și stabilității în lume”

224

ONU cere întregii lumi să respecte integritatea teritorială a Republicii Moldova. Orice încălcare în acest sens este încălcare a drepturilor internaționale, a declarat Antonio Guterres, secretarul general al ONU, în cadrul undei conferințe de presă de la Chișinău.

Antionio Guterres a menționat că OSCE este resposabilă de formatul 5+2, însă una dintre aceste părți nu a fost parte a procesului de mediere.

Moldova este în primă linie de păstrare a păcii și stabilității în lume, cu războiul atât de aproape și cu diviziunile pe care le cunoaștem. Eu sper că va fi un sens clar de responsabilitate din partea tuturor actorilor de pe ambele maluri ale râului Nistru și acest sentiment de responsabilitate va preveni orice amenințare la adresa Republicii Moldova. Pentru că Republica Moldova merită pace, merită stabilitate și susținere masivă internațională pentru a face față acestei provocări enorme de refugiați. Independența, suveranitatea, integritatea teritorială a Republicii Moldova trebuie păstrate”, a subliniat secretarul general al ONU.

Premierul Natalia Gavrilița a menționat la conferință de presă că analizele actualei guvernări de la Chișinău indică un risc minim de escaladare a războiului în Republica Moldova.

„Folosim toate căile diplomatice în dialog cu autoritățile de facto din regiunea transnistreană ca să ne asigurăm că menținem pacea în Republica Moldova”, a precizat premierul.

Șefa Cabienetului de miniștri de la Chișinău a mai spus că, în cazul în care rezultatele analizelor în privința escaladării războiului se vor schimba, „vom comunica cu oamenii prin canalele noastre oficiale”, potrivit ipn.md.

Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, întreprinde o vizită de două zile în Republica Moldova. Marți, 10 mai, înaltul oficial va vizita un Centrul acomodare a refugiaților ucraineni din strada Ghioceilor, Chișinău.

Conflictul armat pentru integritatea Republicii Moldova care a avut loc în anul 1992 a fost încetat prin acordul semnat de președintele Moldovei Mircea Snegur și președintele Rusiei Boris Elțin.

Ulterior, Federația Rusă a devenit membru al formatului de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean care mai include OSCE, Republica Moldova, Ucraina, administrația de facto a regiunii, SUA și UE. În anul curent, s-au împlinit 30 de ani de când Republica Moldov a devenit membră a ONU.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și