Hoțul strigă hoțul! Despre cum Rusia arată cu degetul în direcția ambasadorului SUA în Moldova că se implică în treburile interne ale țării

162

Hoțul strigă hoțul! Este expresia perfectă pentru a descrie ultimul comentariu al Federației Ruse față de faptul că anumite „forțele externe de la Chișinău” se implică în treburile interne ale țării. „La sfârșitul lunii februarie, Ministerul rus de Externe a comentat declarațiile publice ale șefului delegației UE  la Chișinău și declarația ambasadorilor statelor membre UE, care nu au putut fi descrise ca altceva decât ingerința diplomatică în afacerile interne ale Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse.

Nu a trecut mult și Rusia a decis că trebuie să se implice și ea. Astfel, diplomația rusească se i-a de această dată de  ambasadorul SUA, care le-ar fi recomandat autorităților să găsească o soluție în sensul blocajului politic din țară.

„Ambasadorul D. Hogan nu s-a putut abține să nu sublinieze conducerii moldovenești ce ar trebui să facă, „să respecte voința poporului, să rupă actualul impas și să înceapă să lucreze la rezolvarea problemelor presante ale cetățenilor săi”. Astfel de declarații de mentorat nu sunt deloc potrivite din partea șefului ambasadei străine împotriva liderilor unui stat suveran”, susține Ministerul rus de Externe. Tot în acest context apare și întrebarea de ce Rusia se implică în treburile unui stat suveran?

Deși Republica Moldova se află într-un colaps politic, Rusia zice că suntem pe ultima sută de metri în soluționarea acestei crize. O fi așa? Doar Igor Dodon știe ce le-o fi raportând rușilor.

„Este demn de remarcat faptul că mesajul ambasadorului american a apărut chiar în momentul în care Moldova se apropie de un punct de cotitură al confruntării dintre noul președinte și principalele forțe parlamentare din cauza candidaților pentru funcția de prim-ministru. Trebuie să reiterăm apelul nostru adresat partenerilor noștri occidentali de a nu interveni în afacerile interne ale altor state. Astăzi, Republica Moldova nu poate fi ajutată prin interferența Statelor Unite și instrucțiunile UE, care polarizează în continuare societatea, doar respectul real pentru suveranitatea acestei țări și non-interferențe în procesele sale politice”, concluzionează partea Rusă.

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și