Ideea unei flote militare comune bulgaro-turco-române pentru a opri Rusia la Marea Neagră, luată în calcul de NATO
O flotă militară unită din Bulgaria, Turcia și România ar putea opri Rusia la Marea Neagră, scrie cotidianul bulgar 24Chasa, notează că această idee se aude din nou în cadrul NATO, după ce a fost respinsă o dată, în anul 2016.
Atunci, propunerea a venit de la președintele României, Klaus Iohannis, ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia și la creșterea Flotei Ruse de la Marea Neagră. Bulgaria și Turcia au respins-o. Iar prim-ministrul bulgar de atunci, Boiko Borisov, a declarat că vrea să vadă veliere în Marea Neagră, nu nave de război, subliniază ziarul bulgar.
Crearea unei flote comune a celor trei țări NATO în Marea Neagră ca o modalitate de a opri Rusia este din nou relevantă. Acesta a fost inclus într-un raport al lordului britanic Mark Lancaster (membru al Parlamentului britanic și fost ministru al Apărării) către Comitetul de apărare și securitate al Adunării Parlamentare a NATO. Ideea a fost discutată la summit-ul NATO de la Vilnius.
Turcia va juca un rol principal în această flotă
Datorită capacităților sale, Turcia va juca un rol principal în această flotă, evitând astfel restricțiile Convenției de la Montreux, subliniază Lordul Lancaster. Conform Convenției semnate în 1936, navele militare ale țărilor care nu sunt riverane Mării Negre pot rămâne în Marea Neagră cel mult 21 de zile.
În plus, aceasta dă Turciei dreptul de a închide strâmtori (Bosfor și Dardanele) în cazul unui război la care nu participă. Conform acestei convenții, Turcia nu permite navelor de război să treacă Bosforul după 24 februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina. Ultima navă a NATO care a staționat în Marea Neagră a fost fregata franceză Auvergne, care a părăsit Bosforul în ianuarie 2022.
Datorită Convenției, Turcia a limitat și flota rusă de la Marea Neagră, împiedicând Rusia să aducă noi nave în Marea Neagră. La începutul războiului, Moscova avea 50 de nave în flota sa de la Marea Neagră, conform cifrelor oficiale. Potrivit Ucrainei, 18 dintre ele au fost distruse sau dezactivate, inclusiv nava amiral „Moskva”, care a fost scufundată după o lovitură ucraineană. Cu doar 30 de nave în Marea Neagră, Rusia deține cea mai puternică flotă în aceste ape.
Moscova are și șase submarine în bazinul Mării Negre.
Prin comparație, Marina bulgară are în serviciu două fregate care necesită modernizare, două corvete și dragoare de mine.
Flota românească este ceva mai mare, dar nici ea nu depășește 18 nave de război conform cifrelor oficiale.
Citește mai mult AICI