În ciuda sancțiunilor, marile companii ruse au rămas stabile din punct de vedere financiar

33

Un studiu al Agenției Naționale de Rating din Rusia arată că aproape 80% dintre marile companii ruse au rămas în zona de stabilitate ridicată la sfârșitul anului trecut.

În ciuda sancțiunilor pe scară largă împotriva economiei ruse, marile întreprinderi au reușit să-și mențină stabilitatea financiară – aproape 80% dintre aceste companii au rămas în zona de stabilitate financiară ridicată la sfârșitul anului 2022, potrivit unui studiu al Agenției Naționale de Rating (ANR) din Rusia.

„O analiză a dinamicii stabilității financiare a arătat că: aproximativ 78% dintre companiile mari de afaceri au reușit să rămână în zona de stabilitate financiară ridicată, 20% dintre companii au înregistrat o înrăutățire a rezultatelor financiare și s-au mutat în „zona gri” a stabilității financiare. Doar 2% dintre companiile care se aflau în zona de stabilitate financiară în anul 2021 s-au mutat în zona „stresului financiar”, notează studiul.

ANR asociază păstrarea stabilității financiare cu faptul că trecerea la o „criză structurală” a avut loc pornind de la un nivel ridicat al veniturilor, în 2021. Prin urmare, șocul crizei structurale a dus doar la o scădere a volumului profiturilor marilor întreprinderi aproximativ la nivelurile pre-Covid 2019 în termeni reali și la prețuri ridicate la materiile prime, iar sprijinul masiv din partea guvernului în al doilea și al treilea trimestru al anului 2022. a servit drept „amortizor” prevenind deteriorarea stabilității financiare a marilor afaceri ruse.

În același timp, experții subliniază că sancțiunile sistemice din 2022 au cauzat mult mai multe daune întreprinderilor mari decât primul val de sancțiuni din 2014-2015.

În perioada inițială a crizei geopolitice, în ciuda scăderii prețurilor resurselor, aproximativ 87% dintre companiile mari de afaceri au reușit să rămână în zona de stabilitate financiară ridicată, iar doar 1% dintre companii și-au înrăutățit valorile financiare și s-au mutat în „ zona de stres financiar”, spune studiul.

Cu toate acestea, în zonele „gri” și de „stres financiar” în 2014-2015 și 2021-2022, a fost observată o tendință similară de „deplasări”.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și