În Rusia firmele și armata se bat în salarii pentru a atrage forță de muncă. De unde aduce Putin muncitori
Războiul împotriva Ucrainei exacerbează lipsa acută de forță de muncă a Rusiei, care afectează afacerile țării, de la fabrici de oțel până la restaurantele de lux din Moscova, provocând concurență pentru muncitori și creșterea salariilor civile care amenință capacitatea Kremlinului de a atrage noi recruți pentru forțele armate, scrie Bloomberg.
Concurența pentru muncitori a condus la creșterea salariilor cu două cifre și a făcut ca serviciul militar al Rusiei, cândva relativ profitabil, să fie mai puțin atractiv, chiar și după ce țara a crescut salariul lunar celor de pe front cu 10,5% anul trecut. Profesioniști precum inginerii, mecanicii, operatorii de mașini, sudorii, șoferii și curierii pot găsi acum locuri de muncă la fel de bine plătite sau chiar mai bine ca în armată, deoarece salariile pentru astfel de locuri de muncă au crescut cu 8 până la 20 la sută anul trecut, potrivit Superjob.
După ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizarea în 2022, companiile au pierdut muncitori în fața armatei și a fabricilor de apărare, care ofereau salarii semnificativ mai mari decât chiar și cele mai generoase fabrici civile. Apoi, ca răspuns, salariile din sectorul privat au început să crească, iar multe companii și-au recăpătat competitivitatea.
Salariile muncitorilor ruși s-au dublat
Acum există concurență în sectorul civil. Companiile industriale concurează pentru muncitori, deoarece locurile de muncă de curier și de protecție și pază oferă salarii superioare care se potrivesc cu salariile din fabrică, dar cu mult mai puține sarcini de muncă, a spus un director executiv la una dintre cele mai mari companii siderurgice și miniere, vorbind sub rezerva anonimatului. Potrivit acestuia, deficitul de forță de muncă de astăzi nu seamănă cu cel observat înainte.
Strategia Rusiei de a recruta voluntari în rândurile forțelor armate cu ajutorul unor bonusuri uriașe de înrolare și salarii mari a fost cel mai probabil concepută pentru un conflict scurt. Pe măsură ce războiul se prelungește, deficitul de forță de muncă și șomaj scăzut înseamnă că angajatorii privați au puține opțiuni în afară de cele oferite de armată.
Pe măsură ce salariile pieței ajung din urmă plățile militare, Rusia va fi forțată să aleagă între a direcționa o parte și mai mare din cheltuielile sale publice către nevoile militare, acceptarea unei scăderi a fluxului de voluntari sau va miza pe mobilizarea țintită, a spus economistul rus Aleksei Isakov.
Sectoarele care au cea mai mare nevoie de personal nou – administrația publică și apărare – se confruntă cu o lipsă de 365.000 de muncitori. Kremlinul se bazează încă mai mult pe voluntari în războiul împotriva Ucrainei.
Citește mai mult AICI