În zi de doliu, Dodon a sărbătorit „eliberarea” de fasciști la un marș automobilistic
La final de mandat, președintele Igor Dodon continuă să umilească sutele de mii de basarabeni deportați și înfometați de către regimul sovietic. Chiar dacă anul trecut, potrivit deciziei executivului, ziua de 23 august a fost declarată Zi de Doliu în Republica Moldova, pentru comemorarea victimelor tuturor regimurilor autoritate și totalitare precum nazismul, stalinismul, regimurile fasciste și comuniste, îndată revenit de la sanatoriul din Moscova, Dodon a participat la cursa auto „Regimentul Nemuritor” Chișinău-Șerpeni, organizată cu prilejul celei de-a 76 aniversări de la eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă”.
Într-un mesaj publicat pe pagina sa de facebook, președintele Igor Dodon a menționat că „asemenea evenimente contribuie la păstrarea memoriei celor care și-au dat viața pentru pace și liniște în țara noastră”, sfidând astfel destinele dramatice a celor sute de mii de basarabeni, dar şi cetăţeni ai altor țări, care au fost omorâţi, înfometaţi, deportați și umiliți de puterea sovietică.
„Menționez că la cursa auto participă circa 200 mașini retro, inclusiv unele care au fost pe câmpul de luptă în Marele Război pentru Apărarea Patriei”, a mai scris Igor Dodon
În loc să cinstească memoria victimelor și să folosească această zi pentru a accentua importanța democrației și a drepturilor fundamentale, președintele țării nu a ratat nicio ocazie de a oferi importanță acțiunilor de propagandă sovietică. Toate acestea în condițiile în care șeful statului a spus vineri că sâmbătă va reveni în Republica Moldova și va sta în autoizolare câteva zile așa cum tocmai se întorsese da la un sanatoriu din Moscova. Mai mult , acesta a promis că atât el cât și prima doamnă vor face testul pentru COVID-19.
În aceiași zi, cu prilejul marcării celei de-a 76-a aniversări a operațiunii Iași-Chișinău, împreună cu Ambasadorul Federației Ruse, Oleg Vasnețov, deputați socialiști și veterani ai Celui de-al Doilea Război Mondial, Dodon a participat la ceremonia comemorativă de la Complexul Memorial „Capul de Pod Șerpeni.
„ În lupta de eliberare și în timpul acestei operațiunii, ofițerii și generalii au demonstrat eroism și abilități militare fără precedent. Numai în august 1944, aproximativ 20 de mii de soldați și ofițeri de pe fronturile 2 și 3 ale Armatei Roșii au fost decorați cu ordine și medalii pentru curaj și vitejie. Cu părere de rău, constat că cu cât timpul ne duce tot mai departe de tragedia acelui război, cu atât mai greu conștientizăm în deplină măsură calitățile umane excepționale ce erau proprii fiecărui soldat și ofițer al acelei armate de eliberatori.”, a menționat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook
De menționat că în aceeași zi, câteva sute de oameni au participat la un protest organizat în Piața Marii Adunări Naționale. Manifestanții au cerut demisia președintelui Igor Dodon și a guvernului Chicu.
Cetățenii din diasporă și de acasă se adună pe 23 august la ora 11.00 în Piața Marii Adunări Naționale să ceară demisia trădătorului si vanzatorului de neam și de Țară Igor Dodon alias „Culioc”. Diaspora vine acasă să ajute frații rămași acasă să elibereze Statul de agentura rusescă în frunte cu Dodon”, se arată în descrierea evenimentului, distribuit pe Facebook.
Evenimentul de la Șerpeni a fost organizat în săptămâna în care Moldova a înregistrat cel mai mare număr de infectare de la începutul pandemiei de Covid-19. Într-un text publicat pe site-ul Președinției și pe Facebook, Igor Dodon scrie că responsabilitatea anti-recordului de infectări o poarte exclusiv cetățenii. Asta în timp ce el continuă să nu poarte mască de protecție la evenimente cu participarea a zeci și sute de omeni. Nici la evenimntul de duminică nici șeful statului, nici consilierul său, generalul GaIciuc, nici alți ofițeri și veterani nu au purtat mască de protecție.
Sursa foto: https: facebook.com/dodon.igor