Înapoi la începuturi: Ucraina, revizionismul istoric și rusofobia falsă din presa rusească
Așa cum lumea cu prudență începe să se adapteze la noile realități ale vieții din cauza pandemiei de COVDI-19, exact așa își revine și mass-media pro-Kremlin. Instituțiile supuse regimului se află într-o perioadă de adaptare, o perioadă în care încetul cu încetul revin la ceea ce făceau până la pandemie: manipulare, dezinformare, propagandă și extinderea narațiunilor vechi. Desigur, faptul că Rusia revine la revizionismul istoric, rusofobie, acuzațiile la adresa NATO, dar și alte conspirații pe care le-a exploatat în decursul anilor, nu înseamnă că va renunța la dezinformarea despre COVID-19.
COVID-19 va continua să afecteze viața în întreaga lume în viitorul apropiat, cu un potențial val anticipat în lunile următoare. Oamenii de știință se află într-un proces de competiție pentru a găsi un vaccin viabil. În acest context, nu așteptați ca dezinformarea despre pandemia de coronavirus să dispară, acest subiect va fi undeva în fundal și va deveni un alt subiect persistent în peisajul nostru de „informare”. Trecutul în acest sens este un indiciu, mass-media pro-Kremlin va continua să exploateze oportunist teoriile conspirației și alte narațiuni de dezinformare din jurul COVID-19, subminând UE, atacând SUA sau „elitele occidentale„, sau instigând frica și neîncrederea publicului. Rusia a exploatat și va exploata la maximum narațiuni potrivit cărora COVID-19 este o armă biologică din SUA. Desigur, așa cum a făcut-o și anterior în raport cu alte subiecte, Rusia atacă statele occidentale care raportează modul critic în care Kremlinul gestionează pandemia.
Ucraina cea rea
După cum spuneam, Rusia lăsa pandemia de COVID undeva în fundal și revine la narațiunile vechi. Dezinformarea pro-Kremlin a revenit și la unul dintre sacii de box preferați: Ucraina. Pe lângă revenirea la trofeele vechi – mașinăria de propagandă își dezvoltă narațiunile. Astfel, Euromaidan a fost o lovitură de stat pro-occidentală ultranaționalistă, Crimeea nu a fost anexată și UE exploatează Ucraina. Mass-media pro-Kremlin și-a demonstrat din nou “creativitatea” în atacurile împotriva țării care încă se confruntă cu un conflict la șase ani după anexarea ilegală a Crimeei. În urma unui raport publicat de OSCE în data de 9 mai, unde se anunța despre rănirea a patru copii în estul Ucrainei – dar nu a atribuit nicio responsabilitate niciunei părți, media pro-Kremlin a luat situația în propriile mâini și a acuzat armata ucraineană că a tras în mod deliberat în copii. Soldații ucraineni au fost, de asemenea, nefondat acuzați de hărțuirea unui fotojurnalist american în Donbas. În alte cazuri au încercat să submineze credibilitatea guvernului ucrainean și a președintelui Zelensky, sugerând că Ucraina intenționează să atace Donbasul și să saboteze negocierile de pace, că în țară au loc revolte din cauza foamei, iar migranții sunt trecuți prin Donbas ca ulterior să fie întorși în Europa. O narațiune recurentă rămâne că Ucraina este o marionetă a SUA, care încearcă să câștige controlul asupra Crimeei și vrea să controleze numirile politice în Ucraina.
Ziua Victoriei Kremlinului
Cum pe 9 mai este marcată Ziua Victoriei, una dintre cele mai apreciate sărbători naționale ale Rusiei, atacurile asupra Ucrainei și altor țări „rusofobe” au fost amestecate perfect cu o altă specialitate pro-Kremlin de dezinformare: revizionismul istoric. Ucraina a fost acuzată de suprimarea festivităților legate de Ziua Victoriei într-un atac „rusofob” asupra memoriei naționale – „devalorizare”, și lipsă de respect față de veterani. Polonia și țările baltice au fost însărcinate cu încercarea de a minimiza victoria URSS asupra nazismului. Între timp, opoziția din Belarus ar fi încercat să perturbeze parada de Ziua Victoriei cu finanțare de la Departamentul de Stat al SUA. Pe tema celui de-al Doilea Război Mondial, mass-media pro-Kremlin se încăpățânează să se lipească de tactica clasică de deviere a dezinformării. Se pare că Occidentul este vinovat de revizionism istoric și abdicarea adevărului, atrăgând atenția asupra Pactului Molotov-Ribbentrop. Acest Pact, în cazul în care cineva are nevoie de reamintire, a împărțit Europa în sfere de influență naziste și sovietice și a deschis calea pentru cinci decenii de dominație totalitară comunistă în Europa de est.