Închisorile din Rusia, un iad pentru deținuții politici: Metodele folosite de torționarii lui Putin

102

Electroșocurile și sufocările cu pungi de plastic sunt metodele preferate ale torționarilor lui Putin, care își arată astfel loialitatea față de stăpânul lor pe fondul înăspririi represiunii în Rusia.

Serghei Davidis, un proeminent activist pentru drepturile omului în Rusia, prezintă într-un interviu acordat pentru „The Sun” situația gravă în care se află deținuții politici sub regimul condus de Vladimir Putin. Din exilul de la Vilnius, capitala Lituaniei, activistul rus afirmă că regimul Putin și-a înăsprit mecanismele de represiune în contextul pregătirii invaziei din Ucraina, dar mai ales după agresarea țării vecine.

Putin nu vrea să fie contestat

Davidis estimează la aproximativ 500 numărul deținuților politici în Rusia – de trei ori mai mare decât în 2018. Situația lor „se înrăutățește” pe zi ce trece, avertizează el.

„Odată cu declanșarea războiului, ultimele noastre libertăți rămase au fost distruse. Acum ei (Putin și acoliții săi, n. red.) declară că este o crimă să ai o părere diferită despre război decât cea a statului. Este mult mai periculos acum și mult mai ușor să devii deținut politic. Trebuie să ne facem griji pentru asta”, afirmă Serghei Davidis.

Potrivit acestuia, rușii care îndrăznesc să conteste deciziile conducerii de la Kremlin riscă să se confrunte cu acuzații false și procese înscenate. Odată ajuși în închisori, deținuții intră pe mâna torționarilor din serviciile de securitate, care caută să-i înspăimânte și să obțină mărturiile dorite cu bătăi, electroșocuri, simularea înecului și sufocări cu pungi de plastic.

„Aceste metode de tortură sunt utilizate îndeosebi de FSB”, spune Davidis, referindu-se la Serviciul Federal de Securitate, principalul succesor al KGB.

„Uneori vrei să închizi ochii și să uiți de toate” aceste chinuri, mărturisește activistul rus.

Serghei Davidis a făcut aceste mărturii în cadrul unui nou documentar al „The Sun”, intitulat „The Foreign Agents” („Agenții Străini”). În vârstă de 54 de ani, Davidis este coordonator al Programului de Susținere a Deținuților Politici și membru al Consiliului Centrului „Memorial”, cea mai veche organizație pentru drepturile omului din Rusia. „Memorial” nu își mai poate desfășura activitatea în Rusia, unde a fost scoasă în afara legii în decembrie anul trecut imediat după distingerea ei cu Premiul Nobel pentru Pace.

Citește articolul integral AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și