Întâlnire de urgenţă între miniștrii apărării din Germania și Franța după victoria lui Trump în alegerile din SUA. Apărarea Europei, subiectul principal

12

Victoria lui Trump zguduie Europa. Principalele puteri ale ale UE resimt deja consecinţele victoriei lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA. Un summit improvizat nocturn de urgenţă între miniştrii francez şi german este programat la Paris pentru a discuta despre securitatea continentului.

Sébastien Lecornu din Franţa şi Boris Pistorius din Germania sunt aşteptaţi să discute despre consecinţele alegerilor din SUA pentru apărarea Europei, a confirmat ministerul francez, iar ambele părţi au confirmat că cei doi miniştri vor vorbi public după întâlnire, relatează Politico.

„Vom lucra pentru o Europă mai unită, mai puternică şi mai suverană … cooperând cu Statele Unite ale Americii şi apărându-ne interesele şi valorile”, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron pe X după ce a discutat cu cancelarul german Olaf Scholz miercuri dimineaţă.

Macron, al cărui mandat de preşedinte se va încheia peste doi ani, a avut o relaţie cu suişuri şi coborâşuri cu Trump în cei patru ani în care s-au aflat ambii la putere.

El a adoptat iniţial un ton mai conciliant, numindu-l pe Trump „prieten” şi chiar l-a invitat să ia masa cu el în Turnul Eiffel de Ziua naţională a Franţei.

Însă, pe măsură ce anii au trecut, deciziile politice privind clima, impozitarea şi Iranul au provocat fricţiuni între Trump şi aliaţii săi europeni.

Macron a declarat la un moment dat că discuţiile telefonice pe care el şi alţi lideri mondiali le-au avut cu Trump au fost „la fel ca nişte cârnaţi: mai bine să nu spui ce conţin”.

Un diplomat european a declarat miercuri pentru Reuters: „Este nevoie de Franţa şi Germania pentru a conduce Europa, desigur, însă Franţa cu Macron şi Germania cu Scholz – va fi dificil”.

Referitor la declaraţia lui Macron care lăuda buna cooperare pe care a avut-o cu Trump, diplomatul a adăugat: „Eu nu-mi amintesc să se fi întâmplat aşa”.

În timpul primului mandat al lui Trump, acesta a acuzat frecvent naţiunile europene că profită de puterea militară americană şi că nu cheltuiesc suficient pentru apărare, vizând în special Germania, pe care a numit-o „delincventă” în ceea ce priveşte cheltuielile militare.

La începutul acestui an, Trump a părut să încurajeze Rusia să atace aliaţii NATO care nu „plătesc”. Atât Trump, cât şi candidatul său la funcţia de vicepreşedinte, JD Vance, au ameninţat, de asemenea, că vor reduce sprijinul militar pentru Ucraina.

În timp ce atât Franţa, cât şi Germania îndeplinesc acum obiectivul NATO de 2% din produsul intern brut pentru cheltuielile de apărare, acestea se luptă să avanseze cu programele industriale de apărare comune şi sunt divizate cu privire la o serie de chestiuni de politică militară.

Victoria lui Trump sporeşte acum sentimentul de urgenţă privind apărarea în Europa.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și