Întrevederea Octavian Armașu – Katarina Mathernova. Au discutat despre aderarea RM la Zona Unică de Plăți în Euro

1.867

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu a avut o întrevedere cu directorul general adjunct al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea Comisiei Europene, Katarina Mathernova. Cei doi oficiali au discutat despre activitatea sectorului bancar și reformele din acest domeniu.

În cadrul întrevederii, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, s-a referit la evoluțiile macrofinanciare și economice din Republica Moldova, activitatea sectorului bancar și măsurile întreprinse de BNM pe fondul crizei energetice și a situației pandemice.

În acest context, Octavian Armașu a subliniat că datorită reformelor realizate în sectorul bancar, în prezent, acest sector este viabil și stabil, armonizat cu standardele internaționale și europene (Basel III), cu o arhitectură financiară adecvată, cu servicii și produse bancare calitative. Șeful băncii centrale a precizat că grație acestor rezultate, dar și a măsurilor de politică monetară întreprinse de BNM, a fost posibilă susținerea populației și a economiei naționale pe timp de pandemie.

La rândul său, Katarina Mathernova, director general adjunct al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea Comisiei Europene, a apreciat progresul obținut de BNM în reformarea sistemului bancar și a menționat importanța continuării reformelor pentru asigurarea stabilității financiare a Republicii Moldova. Katarina Mathernova a reiterat deschiderea Uniunii Europene de a fi alături de țara noastră, inclusiv prin acordarea noii asistențe macrofinanciare.

Un alt subiect discutat de oficialii a fost procesul de preluare de către BNM, în vara anului 2023,  a competențelor de supraveghere a sectorului financiar nebancar – competențe care în prezent aparțin Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF).

Totodată, în cadrul discuțiilor, a fost abordat subiectul privind aderarea Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA). În acest sens, s-a menționat că participanții la proces analizează criteriile de aderare și etapele care urmează a fi întreprinse în asumarea acestui angajament.

SEPA (zona unică de plăţi în euro) este o iniţiativă a industriei bancare europene, creată cu sprijinul Comisiei Europene şi al Băncii Centrale Europene, care are scopul înființării unei zone integrate de plăţi în euro şi să asigure că plăţile transfrontaliere în euro sunt la fel de facile şi eficiente precum cele interne.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și