Investigație Europa Liberă, Ucraina: Cum obțin avioanele de război ale Rusiei tehnologie din Occident, în ciuda sancțiunilor

79

Produse ale unor companii din Japonia, Statele Unite și Taiwan figurează pe o listă de componente electronice găsite în câteva tipuri de avioane Suhoi, pe care Rusia le-a folosit în luptă contra Ucrainei în timpul actualei invazii, a dezvăluit secția de investigații a serviciului ucrainean al Europei Libere, Schemes.

Importurile de la acești producători nu au fost directe, însă faptul că piesele au ajuns în Rusia arată vulnerabilitățile sistemului de sancțiuni impuse Moscovei de către țările occidentale.

Jurnaliștii Schemes au obținut o listă de 2.000 de asemenea componente despre care serviciile secrete ucrainene spun că au fost folosite de Rusia la cinci tipuri de Suhoi care au atacat Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă în februarie 2022 și până la finalul lui 2023.

Componentele formează „creierul” modelelor Su-27SM3, Su-30SM, Su-34, Su-35S și Su-57 și sunt responsabile pentru navigația avioanelor, pentru sistemul de ghidare a rachetelor și bombelor, precum și pentru războiul radio-electronic cu forțele ucrainene și comunicarea cu centrele de control.

Un colaj care prezintă fragmente din lista de componente obținută de Schemes pentru un Suhoi Su-27SM3 rusesc.

Reporterii Schemes au folosit lista și date publice referitoare la importuri și au descoperit doi intermediari din țări ale Uniunii Europene – Cipru și Ungaria – care au trimis componente electronice pentru Suhoi firmelor rusești din industria de apărare.

Ucraina se plânge de ceva vreme de ocolirea sistemului de sancțiuni de către Rusia. Kievul, care e slăbit de lipsa armelor și munițiilor în timp ce forțele rusești avansează, lovind soldați, civili și infrastructură vitală, spune că oprirea acestor componente electronice cu utilizare duală pentru a nu mai ajunge în Rusia este crucială.

De exemplu, spune expertul în aviație Valeri Romanenko, este vorba de componente pentru radare care pot identifica și ținti simultan zeci de locații situate la mai mult de 300 de kilometri distanță, în timp ce monitorizează locația avionului față de avioanele inamice sau de apărarea antiaeriană.

Aceste sisteme, construite „în principal cu electronică vestică”, le permit rușilor „să ne provoace daune importante”, spune Romanenko.

Valeri Romanenko, un important cercetător asociat la Muzeul de Stat al Aviației Ucrainene.

Cintește continuarea aici

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și