Investigație jurnalistică. Armata israeliană, responsabilă de lovitura soldată cu moartea unui jurnalist Reuters

52

O ivestigație AFP asupra bombardamentului ce a omorât un jurnalist Reuters şi a rănit alţi şase reporteri, dintre care doi de la AFP, în sudul Libanului, pe 13 octombrie, indică un obuz de tanc israelian.

Issam Abdallah, 37 de ani, a fost ucis în timp ce lucra împreună cu şase jurnalişti lângă graniţa cu Israelul. Doi colegi de la Reuters, doi jurnalişti de la postul de televiziune Al Jazeera şi doi de la AFP au fost răniţi. Printre aceştia se numără şi fotografa Christina Assi, de 28 de ani, grav rănită, căreia i-a fost amputat piciorul drept şi care rămâne spitalizată, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Aceşti reporteri veniseră să relateze despre confruntările transfrontaliere dintre armata israeliană şi grupuri armate din sudul Libanului, unde comunitatea internaţională este îngrijorată de riscul extinderii conflictului dintre Israel şi Hamas.

Investigația AFP se bazează pe analiza şi verificarea încrucişată a imaginilor de la şase instituţii de presă prezente în acea zi şi a unor mărturii de la jurnalişti, localnici şi surse de securitate, precum şi pe interviuri cu mai mulţi experţi în armament.

Aceste şapte săptămâni de investigaţii, efectuate împreună cu colectivul britanic de experţi şi anchetatori independenţi Airwars, arată că la originea acestui atac s-a aflat un obuz de tanc de 120 mm stabilizat cu aripi, folosit exclusiv de armata israeliană în regiune.

Succesiunea celor două lovituri a avut loc la un interval de 37 de secunde, subliniază experţii intervievaţi de AFP şi Airwars. Jurnaliştii erau de asemenea clar identificabili, notează AFP.

O investigaţie Reuters publicată joi concluzionează de asemenea că a fost vorba de tiruri de tancuri israeliene.

Alte două investigaţii efectuate separat de organizaţiile pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW) şi Amnesty International, pe care AFP le-a putut consulta înainte de publicarea lor, se referă ambele la „lovituri israeliene”.

Întrebată de AFP despre concluziile investigației sale comune cu Airwars, armata israeliană nu a răspuns. Aceasta a declarat iniţial că îi pare „foarte rău” pentru moartea jurnalistului Issam Abdallah, fără să-şi recunoască responsabilitatea.

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și