Investigație The Guardian: Care este averea regelui Charles al III-lea

0 52

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii are o avere personală care a depășit valoarea de două miliarde de euro (1,8 miliarde de lire sterline) arată o investigație a jurnaliștilor de la The Guardian, care au folosit o echipă formată din 12 evaluatori de proprietăți, mașini și bijuterii pentru face aceste calcule.

Monarhii britanici nu sunt obligați să dea detalii despre averea lor personală, iar Palatul Buckingham a refuzat să furnizeze date despre averea regelui, transmițând că aceste informații trebuie „să rămână private, ca în cazul fiecărui individ”. „Deși nu facem comentarii legate de afacerile personale, valorile pe care le-ați avansat sunt un amestec foarte creativ de speculații, presupuneri și inexactități”, au mai transmis reprezentanții Casei Regale. Însă The Guardian susține că a efectuat un audit exhaustiv cu privire la bunurile deținute de rege – de la mașini, proprietăți, palate, bijuterii și până la investiții. Publicația mai amintește că monarhii din Marea Britanie sunt scutiți de taxa pe moștenire, un avantaj care a sporit considerabil averea lui Charles al III-lea după moartea mamei sale, Regina Elisabeta a II-a.

Regele Charles al III-lea are 23 de mașini care sunt ținute la Palatul Buckingham și la moșia de la Sandringham, o altă proprietate a monarhului, arată investigația. Colecția conține multe mărci de lux, precum Rolls-Royces, Bentley sau Jaguar și are o valoare de 7,14 milioane de euro. Potrivit jurnaliștilor de la The Guardian, este greu de aflat care dintre mașini au fost cumpărate de Charles al III-lea și care dintre ele au fost primite de acesta în baza „dreptului coroanei”.

„Dreptul coroanei” înseamnă că monarhii pot primi bunuri, în cazul acesta mașini, care oficial aparțin națiunii, însă sunt folosite de regi sau regine în numele națiunii. Reprezentanții Casei Regale au refuzat să spună care dintre automobile au fost primite în baza acestui drept. Cadourile primite de Casa Regală Începând cu 1995, membrii Casei Regale nu mai au voie să păstreze cadourile oferite de alți demnitari în timpul vizitelor oficiale.

Însă până la acea dată, monarhii au acumulat cadouri care merg de la cai de cursă până la timbre și opere de artă. O iubitoare de cai, Regina Elisabeta a II-a i-a lăsat moștenire lui Charles aproximativ 70 de cai pur-sânge, a căror valoare este estimată la 30 de milioane de euro. Charles al III-lea a început deja să vândă din ei, la licitație, încasând până acum 2,6 milioane de euro. Printre caii vânduți se numără și un exemplar primit de Elisabeta a II-a de la Emirul din Dubai. Casa Regală are și o colecție impresionantă de timbre, care a crescut încă de pe vremea regelui George al V-lea. Experții în filatelie contactați de The Guardian apreciază că această colecție valorează cel puțin 113 milioane de euro. De asemenea, din cele 400 de opere de artă care au fost expuse până acum din colecția „privată” regală, doar 60 dintre ele au fost evaluate la 27,2 milioane de euro. Moșiile Regelui Charles al III-lea Regele Charles are mai multe palate, castele și proprietăți, deși nu sunt oficial toate ale sale. De exemplu, palatele Buckingham și Kensington sunt deținute de monarh în baza aceluiași „drept al coroanei”, adică ele sunt ale națiunii, dar sunt folosite de rege.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata