Iohannis și Zelenski au semnat, la Washington, acordul bilateral de securitate între România și Ucraina. Ce prevede documentul

54

Președintele României Klaus Iohannis și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au semnat, joi, la Washington, în maraja Summitului NATO, un acord de securitate. Documentul are strict valoare politică, nu juridică, potrivit Administrației Prezidențiale.

Acordul politic derivă din Declarația grupului G7 de sprijin pentru Ucraina din 2023 și sistematizează cooperarea existentă între România și Ucraina în diverse domenii. Acordul stabilește și un cadru politic pentru continuarea acestei cooperări și identifică o serie de direcții de acțiune prioritare, în beneficiul ambelor părți și în beneficiul securității regionale.

Acordul sistematizează, practic, cooperarea existentă între România şi Ucraina în diverse domenii, stabilind, în acelaşi timp, un cadru politic pentru continuarea acestei cooperări şi identificând o serie de direcţii de acţiune prioritare, în beneficiul ambelor părţi şi în beneficiul securităţii regionale. Liniile de negociere au fost aprobate de preşedintele şi prim-ministrul României, iar acordul reafirmă angajamentele politice din declaraţiile semnate de preşedinţii celor două state în iunie şi, respectiv, octombrie 2023.

Documentul include şi domenii de interes specific în relaţia bilaterală, inclusiv aspecte legate de angajamentul Ucrainei de a continua reformele necesare în parcursul său european şi euroatlantic, de respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, de cooperare în combaterea criminalităţii transfrontaliere.

Declaraţia prevede în mod expres faptul că implementarea angajamentelor şi a cooperării se face în conformitate cu legislaţia naţională, europeană şi internaţională aplicabilă.

Ucraina a încheiat acorduri cu 22 de semnatari ai Declarației G7+ (inclusiv Uniunea Europeană) și continuă negocierile cu toți ceilalți semnatari. Toate aceste acorduri au o structură asemănătoare, prezentând sprijinul deja oferit și identificând priorități pentru cooperarea viitoare cu Ucraina, cu accent asupra cooperării în domeniul militar și de securitate, în sens larg, dar fără a se limita strict la aceasta.

Miercuri, președintele Klaus Iohannis a declarat că prin semnarea acestui document „ne alăturăm celorlalţi aliaţi şi parteneri care au semnat deja acest tip de document bilateral cu Ucraina”.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și