Ipotezele serviciului secret militar ucrainean privind prăbușirea avionului Il-76: reproșurile la adresa rușilor

143

Direcţia Principală de Informaţii (HUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a admis din nou, marţi, posibilitatea ca Rusia să-i fi utilizat drept scuturi umane pe cei 65 de prizonieri de război care, potrivit versiunii Kremlinului, şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii avionului rusesc Il-76.

Regimul de la Moscova nu şi-a manifestat „disponibilitatea” de a preda Kievului trupurile neînsufleţite ale prizonierilor ucraineni de război, a declarat Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al HUR.

Potrivit lui Iusov, Kievul nu are dovezi că cei 65 de prizonieri ucraineni de război care trebuiau predați 24 ianuarie s-ar fi aflat la bordul avionului de transport Il-76 prăbușit în regiunea Belgorod, vecină cu Ucraina.

HUR consideră că este posibil ca avionul respectiv să fi fost încărcat doar cu arme, pentru că este destinat acestui tip de transport, a subliniat Iusov.

O altă ipoteză analizată de HUR este cea potrivit căreia Il-76-ul prăbușit în Belgorod transporta simultan „muniţie şi oameni” şi că Rusia i-a folosit pe prizonierii ucraineni de război ca scuturi umane.

„Trebuie investigat cu atenţie”, a declarat Iusov într-o intevenţie la postul de televiziune Suspilne, potrivit EFE și Agerpres.

Un avion de transport militar rusesc de tip Iliuşin Il-76 s-a prăbuşit pe 24 ianuarie în regiunea Belgorod, la aproximativ 50 de kilometri de granița cu Ucraina.

Conform versiunii Kremlinului, care până în prezent nu a prezentat nicio dovadă, avionul transporta 74 de persoane, printre care 65 de prizonieri ucraineni de război care urmau să fie daţi la schimb în acea zi pentru prizonieri ruşi, şi a fost doborât de rachete ucrainene lansate de peste graniţă.

Autorităţile ucrainene au recunoscut că un schimb de prizonieri era planificat în aceeaşi zi și nu au negat doborârea avionului, dar au precizat că nu au fost informate despre prezența unor prizonieri la bord, așa cum s-a întâmplat în alte cazuri.

Oficialii ucraineni au subliniat, de asemenea, că avioanele militare rusești care survolează zonele din apropierea frontierei sunt o ţintă legitimă şi i-au reproşat Rusiei că ar fi trebuit să comunice despre prezența unor prizonieri de război la bord dacă într-adevăr așa era cazul.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și