Israelul și zorii unei noi ere visate de Iran și Rusia. Cele trei civilizații care vor să răstoarne ordinea mondială condusă de Occident

162

La câteva ore de la atacul Hamas de sâmbătă, sărbătorile începuseră în Iran. Biroul Liderului Suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a lansat un nou videoclip de propagandă, glorificând așa-numita operațiune „Furtuna Al Aqsa”. În „Piața Palestinei” din Teheran, adepții regimului au împărțit băuturi și dulciuri trecătorilor.

În zilele următoare, Israelul și Hamas vor domina titlurile. Dar, dincolo de ultima bătălie dintr-un război dintre Israel și palestinieni care durează de aproape 80 de ani, se întâmplă altceva. Două state autocratice – Iran și Rusia – consolidează o relație centrată pe anumite principii ideologice. Primul este ostilitatea față de Occident; al doilea, o dorință profundă de a răsturna ordinea bazată pe regulile SUA; iar al treilea, în ceea ce îl privește pe liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, o ciocnire a civilizațiilor.

Ura iraniană față de Israel și sprijinul rezultat al dușmanilor săi este atât de veche încât a ajuns banală. Corpul Gărzii Revoluționare Iraniene (IRGC) a finanțat, înarmat și instruit Hamasul încă de la începutul anilor 90 și, deși finanțarea s-a oprit în 2012, după o consecință rezultată din refuzul Hamas de a-l sprijini pe Bashar Al-Assad în Siria, aceasta a fost reluată în 2017. Generalul-maior Yahya Rahim Safavi, consilier militar al lui Khamenei, și-a declarat sprijinul fără echivoc pentru atac, în timp ce purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Izzuddin Al-Qassam a mers și mai departe. „Mulțumim Republicii Islamice Iran”, a spus el. „Care ne-a furnizat arme, bani și alte echipamente! Ne-a dat rachete pentru a distruge cetățile sioniste și ne-a ajutat cu rachete antitanc standard!”

Rusia a fost în general mai circumspectă. A avut relații bune cu Israelul, iar președintele Vladimir Putin s-a sudat în rolul său criticând presupusa „teroare islamică” a Ceceniei, pe care a folosit-o ca scuză pentru a face una cu pământul capitala Groznîi. Dar cu cât și-a lăsat mai mult apetitul pentru cucerire să se transforme în lăcomie, cu atât mai mult a îndepărtat Rusia de ordinea occidentală la care spera cândva să se alăture.

Anul trecut, Putin a decis în mod clar că a deveni un paria occidental e un preț care merită plătit pentru distrugerea Ucrainei. Dar prețul a fost mai mare decât se aștepta, așa că a trebuit să improvizeze. Din februarie 2022, am văzut între Rusia și Iran ceea ce s-a transformat într-o alianță de „state necinstite” care au nevoie de ajutorul celuilalt, pentru că sunt în continuare blocate de acordurile internaționale.

Numai luna trecută, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu a vizitat Teheranul pentru a se întâlni cu Mohammad Bagheri, şeful de stat major al forţelor armate iraniene, ca să discute despre „consolidarea apărării bilaterale şi cooperarea militară”. Șoigu a fost apoi dus într-un tur al arsenalului iranian de drone, rachete și apărare aeriană la Cartierul General al Forțelor Aerospațiale IRGC din Teheran.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și