Kievul acuză Moscova de cinism

173

E cinic ca Rusia să pretindă așa-numite garanții de securitate, într-un moment în care a masat peste o sută de mii de militari la frontierele Ucrainei, a luat Crimeea ostatică și luptă în Donbas – a afirmat șeful diplomației de la Kiev, Dmitro Kuleba, într-o declarație difuzată de media.  

El acuză serviciile speciale rusești că au amorsat criza ostaticilor de la frontierele Belarusului cu membrele Uniunii Europene și NATO Polonia și Lituania și afirmă că Rusia a transformat livrările de gaze naturale spre vest într-un instrument de politică externă. După ce negociatorii ruși și americani s-au întâlnit, luni, la Geneva, Consiliul NATO-Rusia e în plină desfășurare la Bruxelles, iar OSCE urmează să analizeze criza din Ucraina, Kuleba apreciază că o concluzie e prematură, dar crede că este evident că pretențiile rușilor sunt inadmisibile. Rusia, punctează el, n-are niciun cuvânt de spus în ceea ce privește dorința Ucrainei de a adera la NATO.

Occidentul ar suferi o înfrângere strategică, apreciază Kuleba, dacă ar oferi Rusiei așa-zise garanții legale că Alianța Nord-Atlantică nu se va mai extinde spre est. El amintește că autoritățile de la Kiev au primit asigurări repetate din partea partenerilor occidentali că niciun aranjament cu rușii nu se va face peste capul Ucrainei. Unitatea Occidentului va spulbera speranțele rușilor că pot face aranjamente de securitate cu americanii și că-i pot ocoli pe ceilalți parteneri. Securitatea euro-atlantică e imposibilă cât timp Ucraina e în pericol – mai afirmă șeful diplomației de la Kiev, Dmitro Kuleba.

Declarațiile sale survin după ce rușii au cerut ca NATO să-și înghețe extinderea spre est, iar americanii să-și limiteze activitățile militare în spațiul ex-sovietic și în statele ex-comuniste admise în Alianță după încheierea Războiului Rece. Administraţiile pro-occidentale de la Kiev și Tbilisi au sperat ca ambele republici ex-sovietice să fie admise in NATO la summit-ul organizat, în 2008, la București. Teama mai multor state occidentale și, în primul rând, a Franței și Germaniei, care voiau să menajeze Rusia, a amânat o decizie. Trei luni mai târziu, rușii au invadat Georgia și și-au consolidat prezența în regiunile secesioniste pro-moscovite Osetia de Sud și Abhazia, iar în 2014 au anexat Crimeea și au alimentat rebeliunea din Donbas, termen generic pentru regiunile industriale estice Donețk și Lugansk, cu cea cea mai mare densitate de populație rusofonă și rusofilă din Ucraina.

Sursa: https://www.veridica.ro

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și