Kievul îi îndeamnă pe ucraineni să părăsească teritoriile ocupate sau „să se pregătească“, înainte de începerea contraofensivei

0 68

Kievul i-a îndemnat indirect marţi, 4 aprilie, pe ucrainenii din teritoriile ocupate de Rusia să fugă din zonă în contextul apropiatei contraofensive a forţelor armate ucrainene. „Îi sfătuiesc pe ucrainenii din teritoriile temporar ocupate fie să plece în ţări terţe, fie să se pregătească“, le-a transmis vicepremierul Irina Vereşciuk într-un mesaj pe Telegram, fără să ofere mai multe detalii.

„Nu e deloc linişte în teritoriile ocupate. Şi nici nu este surprinzător. Responsabilii ocupantului rus mai au încă puţin timp să plece de acolo”, afirmă Vereşciuk, adăugând că unii dintre aceştia au început deja „să-şi facă bagajele” şi că ar „fi bine dacă i-ar lua şi pe colaboraţionişti cu ei”.

Iar oamenii simpli din aceste zone ar trebui să se refugieze, a insistat ea. „Ştiţi ce aveţi de făcut, aveţi grijă de voi şi de copiii voştri”, le-a transmis acestora vicepremierul ucrainean.

Pe de altă parte, Statul Major ucrainean a anunţat marţi că avioane de luptă ruse şi ucrainene şi unităţi de artilerie au intrat în acţiune în estul ţării. Statul Major ucrainean nu a oferit detalii cu privire la locurile exacte al acestor lupte.

Partea ucraineană a comunicat de asemenea despre distrugerea a două sisteme ruseşti de război electronic, dar această informaţie nu a putut fi verificată dintr-o sursă independentă, notează DPA.

Contraofensiva ucraineană ar putea începe în săptămânile următoare, a declarat anterior Julianne Smith, reprezentanta permanentă a SUA la NATO, în timp ce ministrul Apărării ucrainean Oleksii Reznikov a afirmat că aceasta ar putea începe în luna aprilie sau mai, potrivit Unian.

Cele mai mari provocări

Noua contraofensivă ucraineană va pune la încercare capacitatea armatei ucrainene de a se reînarma și de a reconstrui batalioanele, menținând în același timp la un nivel ridicat motivația și abilitățile de manevră care i-au oferit avantajul în cele trei contraofensive anterioare, scrie New York Times.

Citește articolul integral AICI

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata