Kremlinul amenință Chișinăul cu „scenariul ucrainean”, după blocarea site-urilor ruse
Kremlinul, prin vocea președintelui Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Dumei de Stat, Leonid Sluțki, amenință Republica Moldova, după ce Serviciul de Informații și Securitate a decis blocarea a altor 21 de site-uri coordonate de ruși, decizie în contextul stării de urgență.
„Regimul (n.r.- președintelui Republicii Moldova) Maia Sandu se transformă într-o clonă ucraineană. Cetățeana României le impune moldovenilor cenzura și interzice partidele politice populare pentru care votează efectiv populația. Acesta a fost începutul domniei Guvernului post-Maidan din Ucraina. La ce s-a ajuns acum? Control extern și o țară distrusă”, a spus Sluțki, afirmând că „dar, după cum se spune, un exemplu rău este contagios. Atât pe Sandu, cât și pe Zelenski îi așteaptă groapa de gunoi a istoriei”.
Iar președintele Asociației Jurnaliștilor din Rusia, Vladimir Soloviov, afirmă că Moscova va răspunde cu aceeași monedă Chișinăului.
„Se poate exprima doar regretul față de acțiunile autorităților moldovenești și de politicile lor rusofobe. Ei restrâng grav activitatea presei ruse, încălcând toate normele libertății de exprimare și de difuzare a informațiilor pe care le declară pe hârtie. Este posibil că, drept răspuns la aceste acțiuni, Rusia va lua măsuri în oglindă împotriva jurnaliștilor moldoveni acreditați în Rusia”, a menționat acesta presei ruse.
Precizările șefei statului
De cealaltă parte, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, afirmă că în acest fel autoritățile moldovene apără statul și democrația.
„Face parte din răspunsul autorităților Republicii Moldova de a proteja statul și de a proteja democrația, în special, în această campanie electorală de încercările de interferență din partea Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova”, a declarat Maia Sandu.
Argumentele SIS
În prima parte a zilei de luni, șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a anunțat că alte 31 de site-uri, între care 21 coordonate de Rusia, au fost blocate din motiv că alterează spațiul informațional prin „conţinutul informaţiilor difuzate în spaţiul public în stare să genereze tensiuni ori conflicte sociale provenite de la autorităţile publice din statul aflat în conflict militar şi recunoscut drept stat agresor sau provenite de la persoanele fizice sau juridice incluse în listele de sancţiuni internaţionale ale Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Canadei şi Norvegiei, pentru acţiuni ce au urmărit destabilizarea ordinii constituţionale din Republica Moldova sau pentru implicarea în acţiuni ce atentează la statalitatea şi integritatea teritorială a statului”.
De la începutul războiului și până acum, conducerea SIS din Republica Moldova a decis oprirea mai multor platforme online, o decizie de acest gen fiind anunțată săptămâna trecută. Atunci, 22 de site-uri ruse au fost blocate.