Kremlinul, deschis la un proiect de acord Rusia-Ucraina dar cu noile „entități” acaparate de Rusia

134

Kremlinul a declarat vineri că un proiect de acord Rusia-Ucraina negociat în 2022 ar putea servi ca punct de plecare pentru viitoare discuții pentru a pune capăt războiului care se apropie de al treilea an. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că proiectul de document care a fost discutat la Istanbul în martie 2022 ar putea fi „baza pentru începerea negocierilor”, scrie The Guardian.

În același timp, el a spus că posibilele discuții viitoare ar trebui să țină cont de „noile realități”.

„Au fost multe schimbări de atunci, noi entități au fost incluse în constituția noastră”, a spus Peskov într-o conferință telefonică cu reporterii.

În septembrie 2022, Rusia a anexat patru regiuni ucrainene într-o mișcare pe care Kievul și aliații săi occidentali au declarat-o ilegală. Declarația lui Peskov a urmat comentariilor făcute joi de președintele rus Vladimir Putin, în care acesta a persiflat însăși ideea unor discuții de pace cu Ucraina, pe care Elveția urmează să le găzduiască în iunie, avertizând că Moscova nu va accepta niciun plan de pace impus. Un proiect de tratat de pace elaborat de negociatorii ruși și ucraineni în aprilie 2022, la aproximativ șase săptămâni de la începutul războiului, scoate la iveală tipul de înțelegere pe care Putin îl urmărea la acea vreme.

Oficialii și analiștii occidentali spun că Kremlinul se agață de obiectivele sale inițiale după doi ani de lupte: să transforme Ucraina într-un stat steril, permanent vulnerabil la agresiunea militară rusă. Termenii pe care Rusia îi caută acum vor fi probabil și mai severi. Pe 24 februarie 2022, Rusia a lansat atacuri terestre și aeriene asupra Ucrainei pe patru fronturi.  Pe 28 februarie 2022, oficialii ruși și ucraineni s-au reunit la Gomel, Belarus, pentru a începe negocierile de pace. Discuțiile de pace au continuat și întrerupt timp de o lună înainte de a fi anulate. Pe 17 iunie 2023, președintele rus Vladimir Putin a fluturat un „acord de pace” în fața camerelor de televiziune ruse, despre care a spus că Ucraina l-ar fi „aruncat la gunoi”. A fost un „Tratat privind neutralitatea permanentă și garanțiile de securitate ale Ucrainei” cu 18 articole și un apendice care tratează „forțele armate și alte lucruri”, a spus Putin. În ianuarie 2024, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „Marea Britanie a redus șansele unui acord de pace în 2022, făcând presiuni asupra Kievului pentru a refuza un proiect de acord” la scurt timp după ce Rusia a trimis trupe în Ucraina.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și