Kremlinul recunoaște că Putin nu va avea o concurență reală în așa-zisele alegeri prezidențiale de anul viitor

40

Vladimir Putin nu va avea o concurență reală în algerile prezidențiale programate în Rusia pentru martie anul viitor, spune răspicat Kremlinul după mai bine de două decenii de reprimare a opoziției.

Într-un interviu acordat pentru RBC în contextul alegerilor locale și regionale din Rusia, desfășurate în weekendul trecut, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, încearcă, ca de fiecare dată – 2004, 2012 și 2018 -, să mențină suspansul asupra unui lucru știut dinainte, și anume candidatura lui Vladimir Putin la un nou mandat la așa-zisa președinție, care de fapt s-a transformat într-o dictatură în Rusia. Totuși, Peskov recunoaște că Putin nu are niciun rival politic.

„Preşedintele nu a anunţat încă dacă îşi va depune candidatura. Dar, dacă presupunem că preşedintele şi-ar înainta candidatura, atunci este evident că nimeni nu poate să-i facă o concurenţă reală în stadiul actual în ţara noastră”, spune Peskov, insistând că Putin „se bucură de sprijinul absolut al populaţiei”.

Fost agent de duzină în KGB înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice, în 1991, Vladimir Putin (71 de ani) conduce Rusia de aproape două decenii și jumătate, fie ca prim-ministru, fie ca „președinte”.

Kremlinul susține că Putin este de departe cel mai popular politician din Rusia, unde societatea este controlată total de stat și este informată aproape exclusiv prin intermediul canalelor de propagandă ale puterii.

De altfel, Peskov a apreciat că rezultatele alegerilor regionale şi locale organizate în acest weekend demonstrează „consolidarea absolută a societăţii în jurul conducerii ţării”, sau mai bine zis subjugarea societății de către putere.

La Moscova, primarul Serghei Sobianin a fost declarat câștigător al unui nou mandat, cu un număr mai mare de voturi atribuite decât la precedentele așa-numite alegeri locale în Rusia.

Experții internaționali consideră „alegerile” din Rusia drept o farsă orchestrată de putere pentru a-și oferi legitimitate. Ori Rusia nu are o presă liberă și partide reale de opoziție, în timp ce criticii autentici sunt după gratii sau în exil.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și