La televiziunile rusești, cucerirea Bahmutului a fost comparată cu cea a Berlinului. Realitatea arată cu totul altfel, spun experții
Oficialii ucraineni au admis că orașul devastat a fost în mare parte pierdut. Mii de soldați ucraineni și ruși au murit acolo, dar pentru Moscova, costurile au fost deosebit de ridicate, iar sărbătoarea din Rusia este justificată strict de nevoia Kremlinului de a revendica o victorie, fie și simbolică, spun experții citați de New York Times și Associated Press.
Televiziunea rusă a sărbătorit cu frenezie momentul în care Moscova a anunțat capturarea orașului ucrainean Bahmut, după luni de luptă și zeci de mii de victime. Au existat comparații cu intrarea Armatei Roșii în Berlin, în 1945, felicitări transmise de președintele Vladimir Putin și prezentatori care au evocat victoria folosind numele sovietic al orașului, Artiomovsk.
„Mitul conform căruia Artiomovsk este o fortăreață de neatins a fost zdrobit”, a declarat un prezentator duminică seară pe Pervîi Kanal, cea mai populară televiziune de stat din Rusia. „Acestea sunt evenimente istorice”, a spus el, potrivit Associated Press.
A urmat un reportaj din orașul devastat, care arăta luptători ruși strigând „Victorie!” și plasând două steaguri – tricolorul rusesc și steagul negru al contractorului militar privat Wagner – pe acoperișul unei clădiri înalte, parțial distruse. Steagurile au fost ridicate „pentru ca toată lumea să le poată vedea”, a spus corespondentul, chiar dacă orașul intens bombardat era aproape pustiu, după cea mai lungă și sângeroasă bătălie a războiului.
Liderii militari ucraineni susțin că lupta nu s-a încheiat cu adevărat, dar au admis că mai controlează doar o mică parte a orașului. Ministra adjunctă a apărării, Hanna Maliar, a declarat luni că trupele ucrainene controlează doar părți din periferia de sud-vest a localității, în timp ce luptele continuă pentru înălțimile strategice din suburbiile din nord și sud.
Iar Kievul a spus că trupele sale din Bahmut au avut un rol-cheie în strategia de epuizare a forțelor rusești. Potrivit estimărilor, zeci de mii de luptători din ambele tabere au murit în bătălia crâncenă de nouă luni pentru acest oraș – cele mai multe victime provenind din tabăra atacatorilor. „Un moment de cotitură”, spune o televiziune rusă Pentru Kremlin, momentul este unul important din punct de vedere simbolic.
Putin avea mare nevoie de o victorie la Bahmut, spun analiștii, mai ales după ce o ofensivă de iarnă a forțelor sale nu a reușit să cucerească alte orașe și localități din linia întâi. Iar Rusia vrea în continuare să cucerească întreaga regiune Donețk – un obiectiv major, după ce asaltul asupra Kievului a eșuat în prima parte a războiului. La Pervîi Kanal, un luptător rus a declarat corespondentului că a simțit „probabil aceleași emoții pe care le-au avut bunicii noștri în Berlin”. Evident, o referire la intrarea victorioasă a Armatei Roșii în capitala Germaniei, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Într-un segment similar de pe Rossia 1, un alt canal public de televiziune, o corespondentă a anunțat că „lupta pentru Bahmut s-a încheiat cu o înfrângere” pentru Ucraina. Acum, forțele rusești pot avansa spre orașele Siversk, Kostiantinivka și Kramatorsk și chiar spre orașul Dnipro din sud-estul Ucrainei, a spus ea.
Citește mai mult AICI