Lavrov: Rusia nu va lăsa rușii din Transnistria să cadă pradă „complotului vestic”
Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, insistă că Rusia va face „totul” pentru a reînvia formatul de negocieri 5+2 privind reglementarea conflictului transnistrean, reiterând că o eventuală soluție poate fi identificată doar pe această cale.
Vorbind în fața parlamentarilor ruși, miercuri, Lavrov a acuzat Chișinăul că a „înghețat” procesul de negocieri din ordinul Occidentului. El a promis că Rusia nu se va resemna, inclusiv fiindcă în regiune locuiesc așa de mulți cetățeni de-ai săi.
„Procesul de soluționare a conflictului transnistrean prin grupul 5+2, în care Rusia este și garant și mediator este înghețat. Vestul nu dorește reluarea lui, înțelegând că președinta Maia Sandu va face tot ceea ce i se spune și că este posibil să soluționeze problema fără Rusia, și în general fără nici un mecanism recunoscut la nivel internațional. Vom face tot posibilul să inversăm această tendință și să reluăm procesul politic”, a spus Lavrov, potrivit TASS.
Ultima întâlnire în cadrul formatului 5+2, din care fac parte, R. Moldova, regiunea transnistreană, OSCE, Rusia, Ucraina, ca și SUA și UE cu statut de observatori, a avut loc la Bratislava în 2019. În cadrul aceluiași discurs, Lavrov a mai declarat că Moscova nu-i va lăsa pe cei 200 de mii de cetățeni ruși din regiunea transnistreană „să fie victime ale comploturilor vestice”.
„Până la urmă avem 200 de mii de cetățeni care locuiesc acolo. Și desigur că suntem îngrijorați de soarta lor și nu-i vom lăsa să fie victimele unui alt complot vestic”, a declarat ministrul rus de externe.
Războiul a „înghețat” formatul
Vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Oleg Serebrian a afirmat în mai multe rânduri că revenirea la formatul politic 5+2 este condiționată de ameliorarea relațiilor dintre Moscova și Kiev, iar până la încheierea războiului nu se poate vorbi despre „dezghețarea” acestui format.
Într-un interviu la Europa Liberă, luna aceasta, Serebrian a mai menționat că declanșarea invaziei la scară largă a Moscovei în Ucraina a produs o anumită schimbare în procesul de reintegrare.
„Acum situația s-a schimbat, războiul a pus într-o lumină nouă și conflictul, și procesul de reglementare”, a afirmat vicepremierul.
Anul trecut, responsabilul ucrainean pentru dosarul transnistrean, Păun Rohovei, l-a informat pe liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, că Ucraina nu va participa la negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean alături de Rusia, dar susține dialogul în formatul 1+1 (Chișinău și Tiraspol). Într-o conferință de presă susținută la Chișinău, împreună cu vicepremierul moldovean pentru reintegrare Oleg Serebrian în ianuarie, Rohovei a spus că Ucraina pledează pentru reglementarea pașnică a conflictului transnistrean, însă va reacționa „prompt” dacă vor apărea provocări „din partea celor care controlează situația în stânga Nistrului”.