Legea pentru combatarea finanțării terorismului, instrument de manipulare pentru socialistul Țîrdea
În data de 12 decembrie 2020, în Republica Moldova a intrat în vigoare Legea nr.75 din 21.05.2020 privind procedura de constatare a încălcărilor în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului și modul de aplicare a sancțiunilor. Aceasta stabilește un mecanism pentru implementarea prevederilor din Lege. Acest lucru a constituit un nou motiv, pentru socialistul Bogdan Țârdea de a face propagandă și de a lansa comentarii manipulatorii, în defavoarea cursului european al Republicii Moldova. Totuși, afirmațiile lui Țârdea pot fi dezmințite foarte simplu aruncând o privire peste reglementările legii propriu zise.
Potrivit lui Țîrdea, acordul de asociere cu Uniunea Europeană „aduce o serie de defavoruri Republii Moldova” deoarece ar impune o serie de condiții și un control riguros al cetățenilor, referindu-se în special la legea pentru combaterea terorismului care ar viza, din spusele lui Țîrdea orice cetățean al Republicii Moldova de la simplu taximetrist până la zilieri. Țârdea mai spune:”Curând nu vom putea să ne cumpărăm nici o pereche de ciorapi, ne vor întreba de unde sunt banii„. Nimic mai fals și aceste lucruri pot fi dezmințite ușor, printr-o simplă analiză a legii respective.
În primul rând, potrivit recomandărilor Comitetului Moneyval[2], Moldova a fost evaluată ca fiind un candidat potrivit pentru aplicarea acestei legi din cauza unor factori precum lipsa unei desemnări clare a autorităților care să impună sancțiuni, faptul că sancțiunile pentru nerespectarea legii în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțare a terorismului sunt incomplete și nespecificate în mod clar, faptul că amenzile nu sunt suficient de descurajante și nu pot fi aplicate în mod proporțional, și că nu există nicio posibilitate de a sancționa directorii și conducerea superioară a unor entități raportoare, precum și alte probleme de eficacitate.
Astfel, una dintre inovațiile aduse de Legea 75/2020 constă în delimitarea organelor cu funcție de supraveghere de cele cu funcție de supraveghere competente să aplice sancțiuni pentru încălcările legislației cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor.
În al doilea rând, Legea 75/2020 stabilește clar, procedura de control, temeiurile de inițiere și planificare a inspecțiilor, efectuarea vizitelor de control și modul de solicitare a informațiilor, faptele ce constituie încălcări ale prevederilor legislației. De asemenea cuprinde o listă a faptelor ce constituie încălcări ale prevederilor legislației și stabilește subiecții care pot fi supuși sancțiunilor, tipurile de sancțiuni aplicabile, precum și procedura de contestare a deciziilor de aplicare a sancțiunilor. Astfe, nu putem vorbi despre orice persoană, așa cum spune Țîrdea. Există o serie de cauze și circumstanțe stabilite clar, ce pot constitui temei pentru inițierea unei proceduri de control.
În același timp, decizia serviciului eligibil de a aplica sancțiuni trebuie să fie motivată și fundamentată doar pe dovezi la care subiectul supus sancțiunii are acces, cu excepția informațiilor atribuite la secret de stat, comercial sau orice alt secret protejat de lege iar deciziile emise de către Serviciu pot fi contestate de persoana care se consideră vătămată în drepturi în modul și în termenul prevăzute de Codul administrativ, fără respectarea procedurii prealabile.
Socialistul Țîrdea operează, ca de obicei, cu exemple mediocre , duse până la extreme și fără niciun argument elocvent în acest sens. Totul pentru a manipula opinia publică, în cel mai ordinar mod.