Liniile roșii ale NATO pentru a trimite trupe în Ucraina

125

Printre „liniile roșii“ ale NATO se numără un atac repetat asupra Ucrainei de pe teritoriul Belarusului, sau un atac asupra statelor baltice sau asupra Moldovei.

NATO ia în considerare posibilitatea de a desfășura peste 100.000 de soldați pentru a participa la ostilitățile împotriva Rusiei, inclusiv în războiul ruso-ucrainean, scrie ziarul italian La Repubblica.

„Este pentru prima dată de la începutul războiului, când NATO, într-o manieră foarte confidențială și fără anunțuri oficiale, a stabilit cel puțin două linii roșii dincolo de care ar putea avea loc o intervenție directă în conflictul din Ucraina. În acest moment, trebuie subliniat, nu există planuri operaționale de a trimite de trupe la sol, ci doar evaluări ale unor posibile planuri de intervenție”, a precizat La Repubblica.

Prima „linie roșie” este participarea directă sau indirectă a unei terțe părți la teatrul de război ucrainean. Un exemplu este posibilitatea unui atac asupra Kievului de pe teritoriul Belarusului (care a avut deja loc în 2022).

A doua „linie roșie” este o provocare militară împotriva statelor baltice sau Poloniei sau un atac țintit asupra Moldovei. Aceasta poate fi o încercare de a testa capacitatea Alianței de a reacționa într-o fază de posibilă confuzie – sezonul electoral din Europa și SUA poate face ca Kremlinul să creadă că NATO este distrasă. Cu toate acestea, Alianța nu va fi pregătită să tolereze o astfel de agresiune, notează La Repubblica.

Forțele aeriene, primele mobilizate

„Devine vital pentru liderii occidentali să îi transmită un mesaj clar lui Vladimir Putin: una este să pătrunzi adânc în teritoriile estice [ale Ucrainei], dar cu totul altceva este să cucerești capitala sau să implici țări terțe în război. Cu alte cuvinte: Ucraina nu poate pierde, iar Alianța Atlantică este pregătită să intervină direct pentru a împiedica prăbușirea Kievului”, scrie ziarul.

La Repubblica relatează despre o strategie pregătită şi trupe desfăşurate în caz de urgenţă. De-a lungul flancului estic (ţările baltice, Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria şi România) NATO poate conta deja pe peste 100.000 de soldaţi, între cei deja desfăşuraţi şi cei care ar urma să fie mobilizaţi în câteva zile în cadrul „Forţei de Răspuns”. Într-o lună, a explicat recent şeful Statului Major polonez, aceştia ar putea fi dublaţi, iar în şase luni triplaţi.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și