„Lista amenințărilor” pentru SUA și pentru întreaga lume după revenirea lui Trump
Odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă pentru un al doilea mandat prezidențial, impactul va fi resimțit în multe aspecte ale vieții americane și, de asemenea, în întreaga lume, comentează The Guardian.
De la avort, la imigrație, mediu, legile privind armele de foc și drepturile LGBTQ+: toate ar putea să sufere modificări, cu Trump și aliații săi din nou la putere, mai scrie The Guardian, care a alcătuit o „listă a amenințărilor” legate de revenirea miliardarului. Iată o trecere în revistă a acestor subiecte.
1. Libertatea presei, amenințată
În primul său mandat și în calitate de candidat, Trump a atacat în mod constant presa mainstream și a folosit mass-media conservatoare în scopurile sale politice. El a amenințat că va slăbi legile privind calomnia și a numit presa „știri false” și „dușmanul poporului”. Nimic nu sugerează că un Trump reales își va reduce agresivitatea. În ultimele săptămâni, Trump a cerut ca CBS News să își piardă licența de emisie ca pedeapsă pentru difuzarea unui răspuns editat al unui interviu cu rivala sa democrată, Kamala Harris, și a amenințat că și alți radiodifuzori ar trebui să aibă aceeași soartă. Această retorică, împreună cu acțiunile anterioare ale lui Trump, a determinat un jurnalist să se gândească dacă libertatea presei și democrația ar trebui adăugate pe „lista celor pe cale de dispariție”.
2. Politicile rezonabile privind siguranța armelor de foc ar putea fi revocate
În calitate de președinte, Joe Biden a supravegheat adoptarea primei legi federale majore privind siguranța armelor, în aproape trei decenii. Acum, avocații se tem că aceste politici ar putea fi ușor anulate. Într-un al doilea mandat, avocații se așteaptă ca acesta să închidă imediat Biroul de prevenire a violenței armate de la Casa Albă, creat în 2023 și supravegheat de Kamala Harris, și să numească un lider favorabil industriei armelor ca director al Biroului pentru alcool, tutun, arme de foc și explozivi. El ar putea, de asemenea, să perturbe punerea în aplicare a legii semnate de Biden și să reducă unele dintre eforturile administrației sale de a extinde verificarea antecedentelor. Angela Ferrell-Zabala, susținătoare a siguranței armelor de foc, afirmă că un al doilea mandat al lui Trump ar însemna să „lupte din răsputeri” pentru a obține progrese în ceea ce privește „măsurile comune de bază privind siguranța armelor de foc”.
3. Problema avortului
În 2022, când Curtea Supremă a SUA a anulat cauza Roe v Wade, a deschis calea pentru mai mult de o duzină de state să interzică aproape toate avorturile. Deși aceste interdicții permit avortul în caz de urgență, limbajul și teama de consecințe penale înseamnă că medicii sunt obligați să aștepte și să privească cum pacienții se îmbolnăvesc din ce în ce mai mult. Acum, este posibil să urmeze anumite restricțiile federale privind avortul.
Deși poziția lui Trump cu privire la o interdicție națională nu este pe deplin clară – el a revenit în mod repetat asupra problemei – administrația sa nu ar avea nevoie de Congres pentru a ataca accesul la avort la nivel național. „Proiectul 2025”, cartea de joc a dreptei pentru un al doilea mandat al lui Trump, propune utilizarea Legii Comstock din 1873, care interzice trimiterea prin poștă a materialelor legate de avort, pentru a interzice oamenilor să expedieze pastile pentru avort. Aceste pilule stau la baza a aproximativ două treimi din avorturile din SUA. În cazul în care ar fi pusă în aplicare în cea mai mare măsură, Legea Comstock ar putea interzice nu numai pastilele, ci și echipamentul de care clinicile au nevoie pentru a-și face treaba, iar Trump ar putea utiliza legislația pentru a pune în aplicare o interdicție de facto a avortului la nivel național. Trump ar putea, de asemenea, să slăbească Emergency Medical Treatment and Labor Act (Emtala), o lege federală care protejează accesul de urgență la avort.
4. Orașele din SUA, în pericol de preluare militară
Trump a amenințat că va folosi puterile prezidențiale pentru a prelua controlul asupra orașelor conduse în mare parte de democrați, pentru a folosi agenți federali de imigrare pentru a efectua deportări în masă și pentru a anula politicile progresiste în domeniul justiției penale ale procurorilor de stânga. El a amenințat că va desfășura garda națională pentru a combate protestele urbane și criminalitatea – și nu va aștepta să fie chemat de primari sau guvernatori, ci va acționa unilateral.
„În orașele în care legea și ordinea au fost complet încălcate… nu voi ezita să trimit mijloace federale, inclusiv garda națională, până la restabilirea siguranței”, afirmă Trump în platforma sa de campanie.
5. Deportările în masă pot face ravagii printre imigranți
Raidurile și deportările în masă se află în centrul viziunii lui Trump pentru un al doilea mandat. Acesta a promis să restabilească și să extindă cele mai controversate politici de imigrare ale sale, inclusiv interdicția de călătorie care vizează în principal țările musulmane.
El a promis în mod constant să organizeze „cea mai mare operațiune de deportare din istoria Americii”. Este un refren pe care l-a repetat atât de des încât „Deportări în masă acum!” a devenit un strigăt de mobilizare la Convenția națională republicană din această vară. Trump a oferit puține detalii despre planul său de a expulza „poate până la 20 de milioane” de persoane.
Dar, în declarații publice și interviuri, el și aliații săi au detaliat o viziune care se potrivește cu planurile prezentate în Proiectul 2025. Strategia, așa cum a descris-o Trump, ar putea implica utilizarea extraordinară a trupelor americane pentru aplicarea legislației privind imigrația și securitatea frontierelor și aplicarea puterilor de război din secolul al XVIII-lea. Susținătorii și liderii imigranților spun că sunt mai bine pregătiți și mai organizați decât au fost în primul său mandat.
Grupurile iau deja în considerare acțiuni în justiție împotriva unor elemente-cheie ale agendei sale în materie de imigrație, iar activiștii spun că au învățat cum să exploateze protestele publice.
6. Reducerea „catastrofală” a drepturilor LGBTQ+
În primul său mandat, Trump a interzis accesul persoanelor trans în armată. Dacă va fi reales, el a promis atacuri și mai agresive la adresa drepturilor LGBTQ+. Trump promite să ordone tuturor agențiilor federale să pună capăt programelor care „promovează … tranziția de gen la orice vârstă”, să taie finanțarea spitalelor care oferă îngrijiri de afirmare a genului, să promoveze o lege federală care să declare că guvernul nu recunoaște legal persoanele trans și să anuleze politicile federale de nediscriminare LGBTQ+. Specialiștii în drept avertizează că egalitatea căsătoriei ar putea fi amenințată și mai mult sub Trump, mai ales dacă acesta are șansa de a numi alți judecători.
7. Anularea eforturilor de a încetini dezastrul climatic
În primul său mandat, Trump a retras SUA din acordurile climatice de la Paris, subminând progresele înregistrate în urma discuțiilor. În al doilea mandat, Trump ar fi un dezastru pentru eforturile de încetinire a crizei climatice.
„Proiectul 2025” a subliniat multitudinea de moduri în care administrația sa ar putea afecta politica de mediu, de la susținerea petrolului, gazelor și cărbunelui la închiderea Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice, agenția care măsoară cât de mult crește temperatura.
Trump, care a numit criza climatică o „farsă” și „una dintre cele mai mari escrocherii din toate timpurile”, a promis, printre altele, să „foreze, baby, foreze” și să pună capăt pauzei lui Biden privind terminalele de export de gaze naturale lichefiate. Iar mandatul său de patru ani sosește exact în momentul în care Pământul are cea mai mare nevoie de accelerarea eforturilor de reducere a schimbărilor climatice.
Oamenii de știință din domeniul climei spun că emisiile trebuie reduse până în 2030 pentru a avea o șansă la o cale de urmat la Paris. Mandatul lui Trump s-ar termina în 2029. Este posibil ca efectele asupra climei să nu fie imediate, dar vor fi resimțite în anii următori.
8. Legea privind reducerea inflației
Coechipierul lui Trump, JD Vance, a numit Legea privind reducerea inflației a administrației Biden – legea de 370 de miliarde de dolari menită să accelereze trecerea la energia curată – o „escrocherie cu energie verde”. Aceasta în ciuda investițiilor de milioane de euro în domeniul climei făcute în orașul natal al lui Vance, Middletown, Ohio. Republicanii din Congres au încercat să elimine legislația, iar „Proiectul 2025” a cerut ca aceasta să fie abrogată sub Trump.
9. Terenurile publice ar fi deschise producției de petrol și gaze
Primele planuri sugerează că un Trump reales ar desființa Departamentul de Interne, agenția responsabilă pentru parcurile naționale, refugiile de animale sălbatice și protecția speciilor pe cale de dispariție. Departamentul este în centrul atenției într-un capitol al Proiectului 2025, documentul politic care prevede, de asemenea, reinstaurarea agendei lui Trump, dominată de energie, reducerea desemnării monumentelor naționale și slăbirea protecției pentru speciile pe cale de dispariție. Ajuns în funcție, este probabil ca Trump să anuleze eforturile depuse de administrația Biden privind tranziția ecologică și protejarea terenurilor publice. Un al doilea mandat al lui Trump ar putea reduce reglementările, slăbi protecția mediului și, în cuvintele lui Trump, „drill, baby, drill”.
10. Mișcările de protest din SUA s-ar putea confrunta cu represiuni grave
De la moartea lui George Floyd în 2020 și protestele pentru justiție rasială care au rezultat, statele conduse de republicani au extins legile anti-proteste – un impuls care vine de la Trump, purtătorul de stindard al partidului. Trump a făcut campanie pe o platformă care include suprimarea protestelor și a promis să aducă garda națională acolo unde „legea și ordinea” au cedat.
Între timp, președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, un aliat-cheie al lui Trump, a cerut ca garda națională să fie folosită împotriva studenților care protestau împotriva invaziei Israelului în Gaza. În cel de-al doilea mandat al său, Trump ar putea direcționa un răspuns militarizat la proteste și ar putea face presiuni asupra republicanilor din Congres pentru a adopta o legislație care să impună sancțiuni la nivel național, precum cele deja în vigoare în Tennessee; statul condus de republicani a adoptat o lege care, printre altele, a creat o nouă infracțiune pentru taberele de protest pe proprietatea statului.
11. Instabilitate în politica externă
În timpul primului său mandat, marca lui Trump de politică „America First/ America pe primul loc” a creat instabilitate atât în rândul partenerilor, cât și al adversarilor. Membrii NATO au declarat că niciodată până acum SUA nu au fost văzute ca un „aliat imprevizibil”.
Al doilea mandat al lui Trump ar putea aduce și mai multă instabilitate într-o perioadă în care conflictele – inclusiv războiul din ce în ce mai mare din Orientul Mijlociu și războiul continuu Rusia-Ucraina – fac ravagii în întreaga lume.
În 2018, Trump a făcut aluzie la părăsirea NATO într-un efort de a forța țările membre să își crească cheltuielile de apărare. Anul acesta, el a lăsat să se înțeleagă că ar lăsa Rusia să facă „ce naiba vrea” cu țările despre care spune că nu contribuie suficient la NATO. O victorie a lui Trump ar fi de natură să amenințe coeziunea NATO.
De asemenea, este probabil ca Trump să fie înconjurat de „consilieri care sunt fermi față de China și foarte probabil pro-Taiwan”, spune Jude Blanchette, expert în China la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. Cu toate acestea, spune Blanchette, este probabil ca relațiile SUA-China să fi fost tensionate chiar dacă Harris ar fi fost ales la Casa Albă.
Benjamin Netanyahu, nu ar trebui să se confrunte cu opoziția SUA față de un control israelian mai mare asupra Cisiordaniei. Anexarea Cisiordaniei ar deveni o „posibilitate mult mai activă” sub Trump, a declarat Khaled Elgindy, senior fellow la Middle East Institute. Este mai puțin clar dacă Victoria lui Trump l-ar vedea pe premierul israelian recrutând SUA pentru un atac decisiv asupra programului nuclear al Iranului, un obiectiv de lungă durată al liderului israelian.