Lituania cere reducerea la minimum a relaţiilor dintre ţările UE şi Rusia

0 43

Odată cu războiul declanşat de Moscova împotriva Ucrainei, „nu există niciun argument pentru a avea un ambasador rus într-o capitală europeană”, a declarat marţi într-o conferinţă de presă la Riga (Letonia) ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis, îndemnând şi alte ţări să-şi reducă relaţiile cu Moscova, relatează EFE.

Lituania şi-a redus nivelul relaţiilor cu Rusia în primăvara anului trecut, după ce a fost descoperit masacrul de civili comis de trupele ruse la Bucea, într-o suburbie a Kievului, a amintit Landsbergis.

În ultimele zile, atât Estonia, cât şi Letonia şi-au redus reprezentarea diplomatică la Moscova.

Ambasadorul Estoniei a fost expulzat de ruşi, iar ambasadorului Letoniei i s-a cerut să plece mai devreme decât era prevăzut.

În conferinţa de presă, Landsbergis a apărut alături de omologii săi leton Edgars Rinkevics, eston Urmas Reinsalu şi polonez Zbigniew Rau, după ce, cei patru miniştri au semnat o declaraţie privind cooperarea regională.

Totodată, cei patru miniştri de externe au mai spus că sportivii ruşi şi belaruşi nu ar trebui să aibă voie să participe la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, nici măcar sub un steag neutru.

În declaraţie se reaminteşte că „Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia împărtăşesc o experienţă istorică similară de agresiune şi opresiune severă din partea regimurilor totalitare revizioniste de-a lungul mai multor decenii ale secolului XX”.

„Din cauza trecutului nostru comun, ne-am dezvoltat o înţelegere similară a ameninţărilor potenţiale, precum şi hotărârea de a ne consolida securitatea, de a ne proteja independenţa şi integritatea teritorială”, se menţionează în document.

 

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata