Liz Truss, noul premier britanic. Reacția Moscovei și așteptările Ucrainei
Fosta ministră de externe, Liz Truss va fi noul premier al Marii Britanii. Truss a câștigat cursa internă din partidul conservator de guvernământ pentru conducerea formațiunii, ceea ce automat o aduce în poziția de a prelua conducerea guvernului.
Formal, marți, premierul în exercițiu Boris Johnson îi va înainta Reginei Elisabeta demisia după care aceasta o va însărcina pe Liz Truss cu formarea noului guvern.
Boris Johnson a fost forțat de conservatorii săi să-și înainteze demisia în iulie după o serie de scandaluri. El pierduse o marea parte din încrederea electoratului.
Noul premier se confruntă cu o serie de probleme acute: inflația și explozia prețurilor la energie
În medie, facturile anuale pentru utilități au crescut cu 80% față de anul trecut, ajungând la peste 3.500 de lire sterline (peste 4.000 de euro). În 2023 se așteaptă ca suma să ajungă la 6.000 de lire sterline (aproape 7.000 de euro), decimând finanțele britanicilor, remarcă Reuters.
Când vine vorba de sprijin sau compensații pentru creșterea dramatică a prețurilor la energie, guvernul britanic a rămas în urma multor state europene.
În mai, guvernul conservator condus de Boris Johnson anunța un sprijin financiar de peste 17 miliarde de euro (15 miliarde de lire sterline) pentru a ajuta gospodăriile cu facturile la energie, ca parte a unui pachet de ajutoare în valoarea totală de 42 de miliarde de eruo (37 de miliarde de lire sterline).
În același timp, Italia a bugetat peste 52 de miliarde de euro până acum în acest an pentru a-și ajuta oamenii.
În Franța, majorările facturilor la electricitate sunt limitate la 4%, iar Germania a anunțat duminică că va cheltui cel puțin 65 de miliarde de euro pentru a proteja consumatorii și întreprinderile de creșterea inflației.
Truss, Ucraina și Rusia
Fosta ministră de externe a fost la Moscova în februarie, în încercarea de a preveni o invaziei în Ucraina a trupelor ruse care erau deja concentrate la granițe dar o serie de gafe și greșeli pe care le-a făcut atunci sau le făcuse înainte, au furnizat Moscovei și presei oficiale ruse pretextul de a o prezenta drept „un diplomat de categoria ușoară”. Între altele a spus din greșeală Marea Baltică (Baltic Sea) în loc de Marea Neagră (Black Sea), remarcă Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că relațiile cu Londra s-ar putea chiar deteriora sub conducerea lui Liz Truss.
„Nu aș vrea să spun că lucrurile se pot schimba în rău, pentru că este greu de imaginat ceva mai rău”, a spus el întrebat dacă Moscova se aștepta la vreo schimbare a relațiilor.
„Dar, din păcate, acest lucru nu poate fi exclus, având în vedere că toți candidații la postul de prim-ministru britanic s-au întrecut în retorica anti-rusă, în amenințări cu noi noi sancțiuni la adresa țări noastre și așa mai departe. Prin urmare, eu nu cred că putem spera la ceva pozitiv”, a spus Peskov.
Analiștii politici se așteaptă ca sub conducerea lui Liz Truss, Marea Britanie să rămână unul din cei mai activi și vocali aliați ai Ucrainei, furnizând arme, sprijin logistic și instruire militară, relatează Reuters.