Lunetista-eroină din Ucraina: „Putin va fi ucis“. Ce spune Olenza Bilozerska despre sfârșitul liderului rus

184

Olena Bilozerska, lunetista ucraineană devenită faimoasă pe glob pentru cele zece victime făcute în tranşeele din Donbas, a declarat într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul” că Vladimir Putin nu va muri de moarte bună și că pacea este exclusă în războiul din Ucraina.

Olena Bilozerska, eroina din Ucraina care s-a remarcat ca lunetistă în tranșeele din Donbas, a acordat un interviu exclusiv pentru „Adevărul” și înainte de începerea războiului.

Acum, la doi ani de când a început războiul din Ucraina, Olena Bilozerska, care a revenit în armată din prima zi a războiului după ce în 2020 fusese demobilizată, a acordat un nou interviu exclusiv pentru „Adevărul”, interviu pe parcursul căruia a vorbit despre experiența războiului, despre ce a făcut-o să revină în armată și despre viitorul războiului și al lui Vladimir Putin.

Olena este acum ofițer în Departamentul de Informații al Ministerului Apărării din Ucraina, în faimosul batalion Artan, ce are la activ numeroase misiuni de succes.

Fostă jurnalistă, Olena Bilozerska și-a început cariera ca lunetistă voluntară în 2014, luând parte la zeci de misiuni foarte periculoase împotriva separatiștilor.

În 2017, într-o singură noapte, lunetista din Ucraina a doborât trei separatişti de la 200 de metri. Originară din Kiev, Olena a publicat în 2020 cartea, „Jurnalul unui soldat ilegal”, volum în care a descris experiența sa de pe front.

ADEVĂRUL: Ce te-a făcut să te întorci pe front după ce ai fost demobilizată în 2020?

OLENA BILOZERSKA: Când am fost demobilizată, știam deja că dacă situația pe front se va înrăutăți mă voi întoarce imediat în armată. Cu câteva zile înainte de invazia Rusiei din februarie 2022, când devenise clar că invazia era iminentă, m-am înrolat din nou, împreună cu soțul meu și cu camarazii alături de care luptasem din 2014. Și ne-am prezentat la datorie din prima zi a războiului, pe 24 februarie 2022.

– Cum este acum pe front comparativ cu 2024 și 2017?

A devenit mult mai dificil. Războiul a devenit mult mai intens. Artileria este folosită mai mult și s-au adăugat atacurile cu rachete, plus loviturile aeriene. Iar dronele inamicului sunt foarte deranjante, indiferent ce faci, inamicul te vede tot timpul.

Sunt însă și puncte pozitive, cum ar fi acela că loviturile nu sunt permise doar pe teritoriile ocupate temporar, ci și pe teritoriul inamic al Rusiei.

Un alt punct pozitiv este acela că dacă înainte eram cumva singuri cu dușmanul, după februarie 2022 întreaga lume civilizată a realizat că Rusia este un agresor periculos și a început să susțină Ucraina. Putem câștiga acest război și să protejăm lumea de agresorul rus, dar avem nevoie de mai multe arme.

– Care a fost cea mai grea zi pentru tine de la începutul războiului din Ucraina?

A fost chiar prima zi, pe 24 februarie 2022. Înainte, când am luptat în Donbas, știam că Kievul este un loc sigur, unde cei dragi mie erau în siguranță. Însă din 24 februarie 2022 nici Kievul nu mai era un loc sigur, toată Ucraina devenise o zonă fierbinte. Era înspăimântător. Dacă ocupanții capturau Kievul, părinții mei ar fi fost uciși. Când am reușit să alungăm inamicii departe de capitală, a devenit mai ușor din punct de vedere moral.

Vezi interviul integral AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și