Lungul șir al erorilor neforțate ale Rusiei. Occidentul trebuie să profite
Greșelile Moscovei sunt atât de frecvente și grave încât îi slăbesc semnificativ poziția. Sfidând Occidentul, Rusia se împușcă adesea în picior. Ea a făcut-o din nou, ucigându-l pe Aleksei Navalnîi în ajunul unui vot asupra Ucrainei în Congres, scrie, pentru The Hill, William Courtney, analist la RAND Corporation și ambasadorul SUA în Kazahstan și Georgia.
Și Occidentul face greșeli, dar Rusia își face mai mult rău. De-a lungul anilor, calculele greșite ale Moscovei au întărit sprijinul pentru NATO, au determinat Congresul să ia măsuri împotriva Rusiei și au înfuriat guvernele europene.
Merită să reflectăm asupra numărului de erori neforțate pe care Moscova le-a făcut de-a lungul anilor și asupra consecințelor pe care a trebuit să le suporte, scrie autorul.
Istoria poate recunoaște invazia pe scară largă a Ucrainei drept cea mai mare greșeală a Rusiei moderne. Ucraina a respins atacurile asupra celor mai mari orașe ale sale (Kiev, Harkov, Odesa), a recâștigat jumătate din teritoriul pierdut la începutul războiului și a scufundat sau a deteriorat o treime din flota rusă de la Marea Neagră. Peste 400.000 de soldați ruși au murit sau au fost răniți. Între timp, ucrainenii se alătură Europei și probabil NATO, care reconstruiește și desfășoară mai multe forțe mai aproape de Rusia.
Cum a putut Rusia să greșească atât de mult în relațiile cu Occidentul? Pentru că nu și-a învățat lecțiile potrivite, spune William Courtney.
Gafele uluitoare au început la începutul Războiului Rece
În 1948, Uniunea Sovietică a blocat accesul terestru al Aliaților în Berlinul de Vest (ca răspuns la aceasta, a fost efectuat un transport aerian din Berlin) și a organizat o lovitură de stat în Cehoslovacia, cândva democratică. Aceste atrocități au ajutat Occidentul să câștige sprijin pentru crearea NATO un an mai târziu, o alianță militară pe care URSS a disprețuit-o.
În 1962, URSS a încercat în secret să instaleze rachete nucleare în Cuba. După ce SUA au impus o blocadă navală, Moscova a dat înapoi. Liderii sovietici au văzut retragerea „la granița cu umilirea”, iar SUA au fost lăudate pe scară largă pentru gestionarea abilă a crizei.
Agresiunea Kremlinului provoacă uneori o reacție nedorită în Congres
În iunie 1979, la Moscova, președinții Leonid Brejnev și Jimmy Carter au semnat Tratatul privind limitarea armelor nucleare cu rază lungă de acțiune. Invazia Afganistanului șase luni mai târziu a amenințat aprobarea tratatului de către Senat. Și aproximativ 60 de țări au boicotat Jocurile Olimpice de vară de la Moscova în 1980.
La începutul anilor 1980, zeci de mii de americani au manifestat împotriva propunerii de planurilor nucleare ale președintelui Ronald Reagan. În 1983, URSS a doborât zborul 007 al Korean Air Lines, ucigându-i pe toți cei aflați la bord, inclusiv 62 de cetățeni americani. Acest lucru a făcut mai ușor să treacă planurile nucleare ale lui Reagan.
Citește mai mult AICI