Președintele francez Emmanuel Macron a declarat pentru presa franceză că presiunea internațională asupra Rusiei se va intensifica în următoarele două săptămâni în vederea obținerii unui armistițiu în războiul din Ucraina.
Declarațiile sale vin în contextul unei discuții care a avut loc la funeraliile Papei Francisc între Donald Trump și Volodimir Zelenski. Emmanuel Macron și premierul britanic au fost fotografiați alături de președintele american și ucrainean în Bazilica Sfântul Petru. Potrivit consilierului american pentru securitate națională Mike Waltz, Trump a fost cel care a dorit să poarte o discuție privată cu Zelenski.
„În următoarele opt până la zece zile vom crește presiunea asupra Rusiei. Rămân precaut, deoarece o parte din această ecuație depinde de Moscova. Trebuie să fim uniți”, a declarat Macron pentru Paris Match, preluat de rețeaua de radio și televiziune ucraineană Suspilne.
După ce secretarul de stat american Marco Rubio a anunțat că urmează o săptămână decisivă pentru soarta negocierilor de pace, în sensul în care SUA nu sunt dispuse să mai aștepte mult până să vadă progrese, altminteri ia în considerare să se retragă din medierea păcii, și Macron subliniază că urmează o perioadă hotărâtoare pentru încheierea unui armistițiu.
Liderul francez a mai spus că a reușit să convingă Statele Unite că este important în acest sens să crească presiunea asupra Kremlinului, inclusiv prin posibile noi sancțiuni.
Deși a exprimat un optimism prudent, el s-a arătat totuși încrezător că un armistițiu este acum „mai aproape ca niciodată”.
El a adăugat, totodată că întâlnirea dintre președintele ucrainean Volodimir Zelenski și omologul său american Donald Trump la Vatican a contribuit la creșterea presiunii asupra Federației Ruse.
Deși SUA și-au intensificat eforturile de a negocia un armistițiu între Ucraina și Rusia, Moscova a refuzat până acum un armistițiu total de 30 de zile. Pe 26 aprilie, Trump a amenințat că „sancțiuni bancare sau secundare” ar putea fi impuse Rusiei, pe fondul eșecului eforturilor de a ajunge la un acord de pace, în timp ce Putin continuă bombardamentele asupra zonelor civile.
„Trebuie să fim uniți și descurajanți. Cred că am reușit, datorită acestei întâlniri de la Vatican, să punem din nou presiune pe Rusia ”, a declarat Macron pentru publicația citată.
Președintele francez a denunțat eforturile de a presa Ucraina să accepte concesii, în timp ce asupra Rusiei nu s-au făcut presiuni reale până acum.
„Acesta a fost scopul urmărit, pentru că nu era corect ca presiunea să fie exercitată exclusiv asupra Ucrainei”, a spus Macron.
„Trebuie să fim pregătiți, împreună cu americanii, să ne înăsprim poziția față de Rusia pentru a obține acest armistițiu. Cred că i-am convins pe americani de posibilitatea unei escaladări a amenințărilor și, eventual, a sancțiunilor, pentru a-i împinge pe ruși să accepte acest armistițiu”, a spus Macron.
Pe 28 aprilie, Putin a anunțat un așa-numit armistițiu „umanitar” între 8 și 10 mai, când se împlinesc 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și Rusia sărbătorește Ziua Victoriei.
„Prețuim viețile omenești, nu paradele. De aceea credem – și lumea crede – că nu există niciun motiv să așteptăm până pe 8 mai”, a reacționat Zelenski.
SUA iau în considerare recunoașterea controlului rusesc asupra Crimeii, printre alte concesii majore propuse Rusiei, inclusiv interzicerea Kievului de a solicita aderarea la NATO. Recent, Trump a declarat că este de părere că Zelenski ar fi dispus să cedeze controlul Crimeei în schimbul păcii.
Detalii, AICI