Mai multe ONG-uri сer guvernării să nu accepte nicio condiționalitate cu Rusia în privința livrării gazelor naturale

0 3.157

Organizațiile membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic condamnă „șantajul energetic din partea Federației Ruse” și fac apel către Guvernul Republicii Moldova și partenerii de dezvoltare în vederea diversificării livrărilor de gaze naturale. Aceștia consideră inadmisibilă „tergiversarea procesului de negociere din partea Gazprom și perpetuarea intenționată a incertitudinii cu privire la livrarea gazelor naturale”.

„Facem apel la guvernarea Republicii Moldova să nu accepte nicio condiționalitate politică cu partea rusească și în cazul în care nu va fi acceptată livrarea gazelor de către Gazprom la condițiile precedente, să dinamizeze procesul de identificare a surselor alternative prin intermediul Energocom de la traderi care operează la bursele internaționale. La moment, Republica Moldova este pregătită din punct de vedere al infrastructurii pentru a importa gaze naturale prin conductele de la sud, nord, vest și est”, se menționează într-o declarație comună.

În acest context, organizațiile fac apel la partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, la toate forțele politice din țară să evite specularea pe marginea crizei energetice și să își unească eforturile în interesul Republicii Moldova, și anume să promoveze dreptul de a avea libertatea de a procura gaze naturale din diverse surse.

De menționat că ministrul interimar de Externe al României, Bogdan Aurescu, a anunţat luni că îi va informa pe şefii diplomaţiilor europene, reuniţi la Luxemburg, despre criza alimentării cu gaze naturale din Republica Moldova. Șeful diplomației de la București a menționat că „îi va ruga să ajute Chişinăul să depăşească această situaţie”,

Amintim că, pe 13 octombrie, a fost declarată stare de alertă pe piața gazelor naturale, după ce autoritățile nu au reușit să încheie un nou contract cu Gazpromul. Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, discuțiile cu reprezentanții concernului rus continuă.

Contractul precedent dintre Gazprom și Moldovagaz a expirat în data de 30 septembrie. La începutul lunii octombrie, părțile au convenit să prelungească înțelegerea cu o lună, însă la un preț de $790 pentru 1000m3 de gaz, și nu de $200, cum prevedea acordul precedent. Totuși, viceministrul Andrei Spînu a dat asigurări că pentru consumatori nu se va face simțită modificarea de preț.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata