Maia Sandu: Cea mai mare parte a propagandei și a dezinformării din Republica Moldova se face în limba rusă

54

Cea mai mare parte a propagandei și a dezinformării din Republica Moldova se face în limba rusă, în special prin intermediul oamenilor care nu cunosc limba română. Declarația a fost făcută de către președinta țării Maia Sandu, într-un interviu pentru RFI România.

Cea mai mare parte a propagandei și a dezinformării se face, totuși, în limba rusă. În Republica Moldova avem mulți cetățeni care cunosc limba rusă. Pe această cale se întâmplă lucrurile. Spre exemplu, dacă vorbim despre autonomia găgăuză. Acolo foarte puțini oameni vorbesc limba română. Ei nu au, în general, posibilitatea să se informeze din sursele țării lor, din sursele Republicii Moldova. Atunci, ei sunt expuși doar la această informați care vine din Federația Rusă și nu cunosc alte realități, nu au alte izvoare”, a declarat șefa statului.

În același timp, Maia Sandu a menționat că propaganda rusă merge dincolo de cea pe care o transmite de la Moscova în limba rusă: „Au investit și în propagandă în limba română. Noi încercăm să luptăm. Am modificat cadrul legal pentru a pune anumite obstacole în calea propagandei și dezinformării. Încercăm să consolidăm capacitățile instituțiilor care trebuie să prevină și să combată dezinformarea. Dar e nevoie de un efort comun al Chișinăului și al Bucureștiului pentru că noi de unii singuri nu ne descurcăm. Așa cum lucrăm pe mai multe dimensiuni împreună, așa și aici trebuie să lucrăm împreună”.

Întrebată ce părere are despre un cadru pentru a răspunde dezinformării între România și Republica Moldova, Sandu a răspuns că situația este diferită față de acel cadru cu privire la statele care cooperează sau nu cooperează în domeniul recuperării banilor.

E un pic diferit pentru că acolo noi vrem să îi aducem laolaltă și pe care care cooperează și pe cei care nu cooperează. Aici e vorba despre București și Chișinău, unde există această determinare clară din ambele părți ca să combatem propaganda. Cred că trebuie să ne gândim doar la modalități concrete. Așa cum lucrăm în alte domenii, să putem să lucrăm împreună și aici. Noi, de unii singuri, nu o să ne descurcăm. România ne va permite să devenim mai puternici. Un efort consolidat va fi mult mai eficient decât un efort mai mic la Chișinău”, a completat președinta țării.

Maia Sandu a mai spus că, dacă ajutorul României ar fi oprit, așa cum a cerut un lider al unui partid parlamentar de la București, atunci Republica Moldova ar înceta să mai fie parte a lumii libere.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și