Maia Sandu, despre amenințările lui Lavrov: ”Nu au nimic în comun cu realitatea”
„Toate aceste declarații sunt doar pentru a manipula și destabiliza situația din Republica Moldova”. Este reacția șefei statului, Maia Sandu, la declarațiile ministrului Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, prin care amenință țara noastră că „un eventual atac asupra așa numiților pacificatori ruși din regiunea separatistă transnistreană va însemna atac asupra Federației Ruse”.
„În aceste săptămâni și chiar luni, de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei auzim foarte multe reacții provocatoare și foarte important este să rămânem solidari și uniți, nu ne lăsăm manipulați de aceste declarații. Noi suntem o țară pașnică. Rusia este cea care trebuie să dea răspunsuri atunci când este vorba de agresiune și nu Republica Moldova. Noi de fiecare dată am spus și continuăm să o facem că vom accepta rezolvarea doar pașnică a conflictului transnistrean. Toate aceste declarații sunt doar pentru a manipula și destabiliza situația din Republica Moldova. Noi, suntem o țară mică, cu inimă mare. Ne-am înțeles în tot acest timp doar din priviri”, a spus Sandu în cadrul emisiunii „În Profunzime”.
Referitor la faptul că ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că „orice atac asupra „pacificatorilor” ruși din regiunea transnistreană va fi considerat un atac asupra Rusiei”, șefa statului afirmă că „această declarație nu are nimic comun cu realitatea”.
„Nu este vorba de nici un atac. Este o declarație care nu are nimic comun cu realitatea. De ce a făcut (n.r. Serghei Lavrov) această declarație trebuie întrebat domnul ministru. Noi pe partea noastră ne conducem după aceleași principii pe care le-am avut până acum. Repet, rezolvarea conflictului transnistrean poate fi făcută doar pe cale pașnică și diplomatică. Domnul Lavrov știe despre asta, pentru că am discutat și în formatul 5+2. Acum acest format nu este funcțional din cauza agresiunii militare a Rusiei a Ucrainei. Noi facem ca să păstrăm pacea pe ambele maluri ale Nistrului”, a comentat Maia Sandu.
Pusă în situația de a comenta declarația lui Lavrov precum că „NATO își extinde granițele, apropiindu-se de Rusia, iar acum privește spre Moldova și Ucraina”, Maia Sandu, a precizat că sunt neadevăruri, pentru că „Moldova este stat neutru, lucru stipulat în Constituție”.
„Există o prevedere constituțională, care spune că Republica Moldova este neutră și Republica Moldova își respectă această prevedere. Repet, aceste declarații sunt manipulatorii și încearcă să inducă frică și destabilizare”, a replicat Sandu.
Sandu a comentat și declarația rușilor prin care au afirmat că „vor apăra fiecare cetățean al țării lor dacă va fi neîndreptățit de autoritățile de la Chișinău”.
„Vreau să reamintesc că, la începutul acestui război, Ambasada Rusiei la Chișinău a plasat un comunicat pe pagina oficială, prin care invita vorbitorii de limbă rusă să le scrie dacă se simt intimidați. Din câte îmi amintesc era un șir de comentarii de la anunțul Ambasadei a vorbitorilor de limbă rusă, unde spuneau că „nu au nevoie de eliberarea rusă”, pentru că ei nu se simt intimidați aici în Moldova, se simt liber, sunt respectați , exact ceea ce ne dorim noi: să construim o societate armonioasă, unde toți să se simtă bine. Vreau să le amintesc reprezentanților Federației Ruse că Republica Moldova este o țară independentă, iar cetățenii și-au ales conducerea țării în cadrul unor alegeri libere și corecte, iar conducerea acționează conform votului și cerințelor cetățenilor”, a comentat președintele.
Șefa statului menționează că, „îngrijorări sunt referitor la astfel de declarații”, pentru că „vedem ce se întâmplă în Ucraina”, atunci când este încălcat dreptul internațional și nu se respectă suveranitatea și integritatea teritorială, evident că „suntem în pericol”.
„Eu zic să nu ne lăsăm intimidați. Sarcina noastră este să rămânem uniți, solidari, să muncim pentru pace și stabilitatea, iar eu ca președintă de țară voi face tot posibilul ca să mențin aceste lucruri în țară”, a conchis Sandu.
Maia Sandu a declarat că, în prezent autoritățile din Republica Moldova, discută cu omologii din Federația Rusă doar prin intermediul Ambasadei Moscovei la Chișinău, din cauza războiul din Ucraina pe care țara noastră l-a condamnat și și-a oferit susținerea Ucrainei.