Maia Sandu: Diversioniști militari, trimiși în Moldova. Vor să ia ostatici și să atace instituțiile statului

0 125

Diversioniști militari ar fi trimiși de Kremlin în Moldova, pentru a schimba puterea. Declarația a fost făcută de șefa statului, în cadrul declarațiilor de presă de luni dimineață.

Președinta a dezvăluit informațiile transmise de Vladimir Zelenski, despre care liderul ucrainean vorbea Bruxelles. Conform ei, scopul final este schimbarea cursului final al țării, punerea Moldovei sub influența Rusiei și periclitarea parcursului european.

„Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici.  Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău.  Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent. De exemplu, materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru. ”, a declarat Sandu.

Șefa statului a relatat că implicați ar fi membri ai Partidului Șor, persoane cunoscute pentru legături cu fostul lider democrat Vlad Plahotniuc și veterani. „Scopul acestor acțiuni este răsturnarea ordinii constituționale, schimbarea puterii legitime de la Chișinău pe una ilegitimă, care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei, pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei”, a mai menționat președinta.

 

În context, Sandu a cerut Parlamentului să adopte proiectele necesare pentru ca Procuratura și SIS să aibă la dispoziție măsuri de intervenție.

 „Toți cei care participă în aceste acțiuni îndreptate împotriva statului Republica Moldova – elemente externe, membri ai partidelor politice și grupărilor criminale, și toți cei care îi protejează pe aceștia, trebuie să fie trași la răspundere”, a punctat Sandu.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata