MANIPULARE Sputnik.md: „Spînu recunoaște că e incapabil să rezolve problema gazelor? „Sunt prea tânăr…”
Portalul afiliat partidului socialiștilor sputnik.md a publicat în data de 14 octombrie o știre cu titlul „Spînu recunoaște că e incapabil să rezolve problema gazelor? „Sunt prea tânăr…”. Citind știrea integral aflăm că de fapt este o simplă manipulare în care editorii de la sputnik.md au luat o frază din context și au lipit-o într-un titlu neargumentat care nu are nicio legătura cu realitatea. Totul pentru a duce în eroare opinia publică cu privire la activitatea noului guvern.
Așadar, Andrei Spânu într-adevăr, a făcut o asemenea afirmație însă într-un cu totul alt context:
„Sunt prea tânăr ca să răspund pentru multe din lucruri pe care nu le-ați făcut la timpul vostru. Ați adus țara asta să fie șantajată energetic, să fie în situația care este acum”, a spus ministrul Andrei Spînu.
În același articol se amintește despre următoarea declarație a lui Spânu:
„Alternativa este România, Ucraina, țările apropiate. Suplimentar este Uniunea Europeană. Noi putem transporta gazele din toate sursele pe care le avem.”
Ca și contra-argument sputnik scrie următoarele: „Asta deși Ucraina primește gaz în regim revers, iar România obține gaz tot din Federația Rusă”.
Menționăm că potrivit ultimelor date, România este al doilea producător de gaze din Uniunea Europeană, după ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar. România are rezerve de gaze naturale dovedite de 100 miliarde metri cubi şi cea mai mare parte a resurselor de gaze naturale sunt situate în Transilvania, cu o pondere de aproximativ 75%. În Marea Neagră estimările merg până la o rezervă de 200 de mld de metri cubi.
În același articol regăsim din nou acuzația referitor la participarea președintei Maia Sandu, la Platforma Crimeea. Mai exact despre faptul că în Moldova criza energetică ar fi survenit din această cauza.
De altfel, Spînu a și fost contrazis de liderul PCRM Vladimir Voronin, care a afirmat că situația în care s-a pomenit țara este o consecință a politicii externe duse de PAS – și anume a participării președintelui Maia Sandu la Platforma Crimeii în luna august. (n. red – Platforma Crimeea este un mecanism internaţional de consultare şi comunicare iniţiat de Kiev, care are drept scop „reîntoarcerea peninsulei în componența Ucrainei”).
Până în prezent o poziție oficială a autorităților Rusiei cu privire la introducerea sancțiunilor împotriva țărilor care au participat la ”Platforma Crimeei” nu există. Prin urmare, o astfel de acuzație este irelevantă.
Menționăm că întreaga Europa se confruntă cu o criză prelungită a gazelor naturale, care a fost provocată de redresarea economiilor după blocajul generat de pandemia de COVID-19, dar și de nivelul scăzut al gazului stocat în depozitele europene.