Manipularea Federației Ruse pe marginea monumentelor sovietice
Nostalgia Federației Ruse după vremurile Uniunii Sovietice (USSR) a fost prezentată publicului larg de-a lungul anilor sub diferite forme. De fiecare dată acest lucru a fost făcut prin filmele vechi despre cel de-al Doilea Război Mondial, prin edificarea unor personalități și desigur, prin intermediul monumentelor sovietice care se regăsesc atât în localitățile din Republica Moldova, cât și în fostele țări sovietice socialiste.
Vechile monumente ale regimului comunist au fost tot timpul subiect de propagandă pentru presa pro-Kremlin. Astfel, reprezentanțele mediatice ale Rusiei nu au ratat nicio șansă de a acuza unele țări de rusofobie atunci când acestea au decis dezinstalarea sau transferarea unui monument care reprezenta regimul comunist.
Cehia, fost stat comunist, a devenit sursă de propagandă pentru Federația Rusă mai bine de jumătate de an. Manipularea și dezinformare pe care o diseminează presa este alimentată de decizia autorităților de a muta un monument din sectorul șase al orașului Praga. Evident, este doar unul dintre multiplele mesaje pe care propaganda rusească îl „crește” cu grijă.
Pe pacrusul a mai bine de șase luni, reprezentanța Sputnik în Cehia și Polonia, REN TV, TASS, 5-TV.RU, ROSSIA 24, au dedicat acestui subiect pagini întregi și minute în șir în reportaje.
În toamna anului 2019, autoritățile orașului Praga au decis mutarea monumentului comandantului militar Ivan Stepanovich Konev, care se află în sectorul șase, la un muzeu, iar în locul acestuia să fie ridicat un memorial de comemorare a sacrificiilor sovietice în lupta împotriva lui Hitler și în special, eliberarea orașului Praga. Monumentul lui Konev a fost ridicat în 1980 în timpul perioadei de „normalizare” în Cehoslovacia comunistă.
Rusia atribuie eliberarea orașului Praga după căderea Berlinului în exclusivitate armatei lui Konev, însă a uitat să precizeze că în urma operațiunii de eliberare a orașului, au murit 12 000 de soldați cehoslovaci.
În septembrie 2019, Ambasada Rusiei la Praga a declarat că autoritățile au lansat „o campanie care jignește memoria soldaților din Armata Roșie, precum și cehii și slovacii care au luptat pentru eliberarea Cehoslovaciei și a capitalei sale de nazism”.
Subiectul a continuat cu abordarea primarului Ondrej Kolar care a fost scos în prima linie de către propaganda rusească. Așa cum era și de așteptat, decizia primarului nu a fost trecută cu vederea de Rusia. Oficialul ceh a fost catalogat de către Rusia drept nazist. Totodată, mutarea monumentului a trezit mai multe discuții diplomatice între Cehia și Rusia. Cei din urmă au ținut să precizeze că decizia autorităților va avea urmări și „nu va fi lăsată fără răspuns”. Presa pro-Kremlin a făcut referire la veșnica ură a europenilor față de ruși și scrie că ura lui Kolar față de toți rușii este enormă.
După o pauză de câteva luni, presa pro-Kremlin revine la subiectul monumentului Konev și face trimitere la un tratat din 1993 dintre Rusia și Republica Cehă care se referă la distrugerea memorialelor de război și a mormintelor. Presa coordonată de la Kremlin menționează că acest lucru se datorează unor „capricii politice care nu au nicio legătură cu trecutul istoric”.
Rusia apelează la vechile instrumente și scrie că mutarea monumentului mareșalului Konev are drept scop de a semăna ură împotriva Rusiei ca parte a unei psihoze de război menite să provoace agresiune împotriva Rusiei.
Totuși, Rusia nu menționează că autoritățile sectorului șase, unde se află monumentul, păstrează dreptul de proprietate legală asupra statuii, iar monumentul nu va fi distrus, ci mutat într-un muzeu.
La începutul lunii aprilie, presa din Federația Rusă face apel la figuri de stil și afirmă că „cel care a eliberat Praga în 1945 și nu a fost învins atunci, a fost înjunghiat pe la spate 75 de ani mai târziu”. Presa de propaganda a găsit o legătură între pandemie și decizia de a demonta monumentul – „dezmembrat în timpul unei epidemii, atunci când sunt interzise ieșirile în grupuri mai mult de două persoane, iar toți cei care ar putea protesta stau acasă”.
Kolář și-a exprimat respectul față de rolul forțelor conduse de Konev în eliberarea orașului Praga și a sacrificiul armatelor sovietice care au eliberat Europa de nazism. „Vom asigura o amplasare demnă a monumentului într-o instituție memorială. Cred că aceasta este o soluție consensuală la care am apelat de mai mulți ani. Îndepărtarea statuii a fost planificată pentru aprilie 2020 în avans și nu etse cauzată de carantina din cauza coronavirusului”.
Kremlinul face din nou referire la acordul de cooperare dintre Rusia și Republica Cehă care conține o clauză privind obligațiile de protecție și îngrijire a monumentelor militare. Diplomații ruși au cerut omologilor cehi să respecte acest acord, iar Ministerului ceh de Externe îi sunt cerute explicații.
În disputa asupra statuii, Rusia a susținut că, în conformitate cu acordul reciproc ceho-rus din 1993, Republica Cehă este obligată să păstreze monumentul în locul în care se află. Cu toate acestea, aceasta este o interpretare intenționat falsă și înșelătoare a termenilor acordului. Monumentul este proprietate municipală, aparținând orașului Praga. Statuia lui Konev, ridicată în 1980, nu este un mormânt militar sau un memorial și, prin urmare, nu a fost protejată de tratatele internaționale.
Totodată, bazându-se pe protocolul adunării Biroului Politic, istoricii cehi au stabilit că în perioada 8-14 mai 1968, Konev a prezidat delegația militară sovietică trimisă la Praga pentru a pregăti invazia militară a Cehoslovaciei. Konev a fost, de asemenea, șeful trupelor sovietice din Germania de Est în timpul crizei zidului Berlinului din 1961. Cu alte cuvinte, Armata Roșie a adus nu numai eliberare, ci și teroare în Republica Cehă.
În ultimele articole dedicate acestei narațiuni, Rusia acuză autoritățile centrale din Cehia de incapacitate privind coordonarea autorităților locale care ar neglija angajamentele internaționale ale țării.
„Scoaterea monumentului cu o lună înainte de 75 de ani de la Marea Victorie a fost aleasă în mod intenționat. Noua generație de cehi are priorități diferite, în ciuda faptului că monumentul mareșalului Konev a fost ridicat de către părinții și bunicii lor. Nu ne rescriu istoria, ci își trădează strămoșii”, a scris presa pro-Kremlin.
Desigur, în această narațiune i-a fost găsit un loc și Statelor Unite ale Americii. „Atâta timp cât Republica Cehă va urma cursul geopolitic al Statelor Unite, monumentul mareșalului Konev nu va fi niciodată în siguranță în această țară. Vor apărea întotdeauna câțiva oportuniști care vor încerca să îi satisfacă și mai mult pe americani. Înlocuirea monumentului Konev este un semnal că cercurile rusofobe din Cehia au devenit mai active”.
Rusia a anunţat că a declanşat o anchetă pentru „profanare publică de simboluri ale gloriei militare ruse” după ce statuia mareşalului sovietic Ivan Konev a fost demontată la Praga. Ancheta a fost declanșată de Comitetul de investigații al Rusiei în urma unei cereri a ministrului rus al Apărăii, Serghei Șoigu. Acesta a mai cerut Cehiei să predea Rusiei statuia.
Este o narațiune de dezinformare recurentă despre statuia mareșalului Konev din Praga. De asemenea, este în concordanță cu narațiunile comune pro-Kremlin de dezinformare despre rusofobia și presupusele intenții anti-ruse, ostile ale Occidentului.